Nyheter

Första dagen som chef <br></br> för Skanskakoncernen

Personalmöten, besök på en byggarbetsplats och studiebesök på en tidningsredaktion. Och en massa koppar kaffe. <br></br> Byggvärlden följde Johan Karlström på hans första dag som chef för Skanskakoncernen.

— Vi släpper nästan aldrig in några utomstående på den här våningen. Alla här håller på med hemligheter, säger Peter Gimbe, presschef, när han släpper in oss på Skanskakoncernens huvudkontor.

I torsdags kväll utsåg Skanskas stämma formellt Johan Karlström till ny vd och koncernchef. Den första arbetsdagen är han på plats tidigt på huvudkontoret i Solna.

— Jag är lite yrkesskadad. Det är ju byggvärlden det här, vi startar tidigt, säger han.

I dag fick han skjuts till jobbet av sin fru, som arbetar på dagis norr om Stockholm. Men till vardags kommer han nog att köra egen bil från lägenheten i stan, tror han.

Kontoret, där den förre koncernchefen Stuart Graham tidigare satt, har stora glasfönster och konstverk på väggarna. Det enda Johan Karlström har ändrat är att byta ut den cowboy som Stuart Graham hade i hörnet mot en staty av en byggarbetare, med knallgul väst, som överblickar det Skanskabygge som uppförs mitt emot.

— Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att ta en kopp kaffe. Sen går jag runt och pratar med folk här. Det finns alltid några frågor som kommer upp. Sen kollar jag mejlen och sen rullar det på med möten.

Vid åttatiden är han redan inne på dagens andra kaffekopp. Hur många det blir på en dag kan han inte säga.
— Vet inte. För många.

Johan Karlström var tidigare ansvarig för Skanskas USA-verksamhet och har bott i fyra år i New York. Nu har han flyttat till en lägenhet i Stockholm och sedan en månad tillbaka har han arbetat på kontoret i Solna.

— Det blev ju annonserat för en månad sen att jag skulle ta över, sen dess har jag haft möjlighet att resa runt och träffa personal och fundera. Det har varit ganska bra, det är därför vi kan göra en del förändringar redan dag ett, säger han.

Först på agendan för Johan Karlström i dag står ett möte för koncernkontorets personal. Gruppen samlas vid en öppen köksavdelning. Nu har koncernchefen dagens tredje kaffekopp i handen.

Johan Karlström pratar på engelska och berättar om ett ”very good” aktieägarmöte kvällen dessförinnan. Han håller en mycket positiv ton, använder uttryck som ”great”, ”interesting”, ”I’m very glad” och ber om applåder för dem som har arbetat med årsredovisningen.
Han meddelar nyheterna att informationsdirektören nu blir en del av koncernledningen och att två enheter har fått nya chefer, Infrastructure Development och IT.

En stund hinner han sitta vid datorn på sitt kontor, sen är det dags för ett nytt möte med personalen på avdelningen Infrastructure Development för att meddela dem att de har fått en ny chef. Det mötet får inte Byggvärlden följa med på.

— Vi vill att de anställda ska känna sig lugna och trygga och kunna ställa öppna frågor, säger Peter Gimbe.

Därefter bär det av till byggarbetsplatsen Snöflingan på Kungsholmen. Här håller Skanska på att bygga hotell, bostäder och en överdäckning över Drottningholmsvägen. Johan Karlström ska besöka byggarbetsplatsen för att lära sig mer om svenska byggen men inte minst för att ge journalister en chans att fotografera honom och ställa frågor till honom.

Ett 20-tal journalister från ett tiotal medier sluter upp. Johan Karlström får om och om igen svara på hur han ser på den ekonomiska krisen i USA (”Vi har sett sekundär påverkan genom en ökad konkurrens på vissa områden”) och vad han ser som viktiga frågor för Skanska (miljövänligt byggande och mångfaldsrekrytering).

Johan Karlström är nyfiken, vilket han ofta också påpekar, och ställer många frågor till projektledarna på bygget. Han tar stor plats och hörs högt. Med en svans av journalister efter sig går han runt på arbetsplatsen och poserar tålmodigt för fotograferna.

Högst uppe på taket till det blivande bostadshuset ställer han sig vant i ett hörn så att fotograferna ska få med utsikten. Men när en journalist ber honom ta av västen blir det blankt nej.
— Inte en chans. Inte på ett bygge, säger han men går med på att knäppa upp lite.

Johan Karlström ter sig lite amerikansk i sitt sätt att vara företagsledare. Inte bara genom att han ofta använder sig av engelska uttryck när han pratar, men också för att han slänger in starka känslouttryck när han pratar med medarbetare och journalister.

— Jag älskar när det är fart och fläkt, säger han till TV 4 när han blir intervjuad på taket.

Lagbasen Ola Andersson står lite längre bak och kontrollerar att besökarna inte ramlar över takkanten.
— Det är kul att han är intresserad, men det blir ett sånt spektakel. Det får lite av ett löjets skimmer, tycker Ola Andersson.

Skanskas pressfolk driver på för att alla ska gå ner från taket. Men Johan Karlström hejdar en av projektledarna och ber henne berätta om bygget.
— Jag är jätteintresserad, förkunnar han och frågar hur mycket som är platsbyggt.

Inne i byggbodarna bjuds reportrarna på en macka. Johan Karlström fortsätter att ställa frågor till Skanskapersonalen. Sist av alla äter han upp sin smörgås, samlar prydligt ihop smulorna i plastmuggen, och lämnar rummet.

På väg ifrån bygget vill tidningen Fastighetsvärlden ha en omslagsbild på Johan Karlström. Han följer med bakom en byggbod. Men tidningen vill ha en sista bild med grönområde i bakgrunden, i Rålambshovsparken tvärs över gatan. Johan Karlström himlar med ögonen och får något irriterat i blicken, men tar av sig västen och går två vändor över gräsmattan.

— Fotografer blir aldrig nöjda, det är något jag har lärt mig, säger han.

Han verkar inte ha något emot att stå i centrum, men säger att det inte är något som han söker sig till.
— Det är en del av jobbet, men det inte det som driver mig.
Det är i stället utmaningar som driver Johan Karlström, att ta företaget lite längre.

— Jag tror hela tiden att det går att göra något bättre. Jag är aldrig nöjd. Ibland kan man bli vansinnig på sig själv, speciellt min hustru kan bli tokig på mig, säger han.

Han tror att andra ser honom som rak och direkt och han beskriver sig som en social person som gillar att jobba med folk. Nackdelen i rollen som företagsledare är möjligtvis att han är otålig.

— Ibland kan jag pusha för hårt, och driva på så mycket att jag inte hinner förankra och få med mig medarbetarna.

Johan Karlström framstår som en slipad toppdirektör som vet vilket budskap han vill föra ut och framför det skickligt. Men han håller en tydlig gräns mot sitt privatliv. Han vill till exempel inte prata om sin frireligiösa uppväxt och egen trosåskådning.

— Det är en del av den värdegrund jag är uppvuxen i och något jag har med mig, men det påverkar inte jobbet. Det känns personligt så det vill jag inte gå in på.

Johan Karlström började sin karriär som snickare, vilket media brukar göra en stor poäng av. Han jobbade som snickare i ett par år direkt efter gymnasiet, på en liten byggfirma i Stockholm. Det var då han fick upp intresset för byggbranschen och bestämde sig för att han ville jobba i den, säger han.

— Jag har en genuin passion för att man bygger något fysiskt, jag gillar den actionorienterade miljön och jag tycker det är otroligt spännande att jobba med människor, säger han.

När fotograferingen i Rålambshovsparken är klar hoppar Johan Karlström in i bilen. Presschefen kör honom till Affärsvärldens redaktion mitt i Stockholm. Här ska Skanskas nye koncernchef träffa redaktionens medarbetare.

— Jag befinner mig i min byggvärld och ibland möts våra världar. Om vi har förståelse för varandras drivkrafter förstår vi varandra lättare, säger Johan Karlström.

Han beställer en latte av tidningens chefredaktör. Vid det här laget har han tappat räkningen på dagens kaffekoppar.

Foto: Bea Tigerhielm

Johan Karlström

Ålder:51 år.

Familj:Fru och tre vuxna döttrar.

Bor:I lägenhet i Stockholm.

Utbildning: Civilingenjör.