Nyheter

Gatukonsten bryter sig ut

Sugen på konst? Vad sägs om en soptunna iklädd en gorilladräkt. Eller varför inte en påve på en övergiven husvägg. Gatukonsten finns, om man tittar lite extra noga.

Det är en kontroversiell konstrunda som Byggvärlden och ett tiotal personer ger sig ut på en kall oktoberkväll i Stockholm. Politiker har försökt att stoppa vandringarna, som hållit på i fyra år. Tidigare genomfördes vandringarna i Stadsmuseets regi. Då sade förra borgarrådet Mikael Söderlund (M) att ”Staden inte ska medverka till verksamheter som på något sätt kan väcka intresse för och leda till klotter eller liknande skadegörelse”.

Nu har ett privat galleri tagit över ansvaret.

— Det är olagligt med gatukonst. Och det kan vara problematiskt att icke folkvalda personer väljer att smycka staden som de vill. Samtidigt är konsten en kommentar kring vem som får uttrycka sig i det offentliga rummet. Många gatukonstnärer anser att konsten visar att vi alla kan vara delaktiga i vår fysiska miljö, säger guiden Tobias Barenthin Lindblad medan han visar upp en papperskorg, omgjord till en gorilla med päls.

— Alla som ser den här på vandringarna blir glada och det är lätt att glömma bort att detta är skadegörelse som kan ge böter eller fängelse, fortsätter han.

Affischer, pärlplattor, stickningar, målningar, fågelholkar. Materialen och uttrycken för dagens gatukonstnärer varierar enormt. Och konsten sätts gärna upp på ytor som blir över, till exempel baksidorna av trafikskyltar eller bropelare.

— Gatukonst är ofta lätt att förstå. Den är inte som grafittin som har en estetik som kräver kunskap av läsaren. Det gäller bara att få upp ögonen. Titta på staden som ett barn eller en turist så kan du upptäcka konsten, förklarar han och pekar på en liten fågelholk, hängandes på en betongvägg.