Nyheter

Gör-det-INTE-själv ett vinnande koncept

Det finns en risk i att vara jättebra på att göra allting själv: man får göra allting själv. — Då blir man aldrig nummer ett, säger chefsräven.

Det är bra att bestämma sig för vilka som är de viktigaste uppgifterna på företaget. Liksom att fundera ut vem som är bäst på att fixa dem. Det är dock inte lyckat om du kommer fram till att personen är du själv.

– Frågan du ska ställa är vad det är just du och ingen annan gör bäst, säger Robert Pozen, amerikansk juridikprofessor och finanslegend med erfarenhet från åtskilliga höjdarjobb — vissa samtidigt.

Sedan ser man till att hålla sig borta från alla andra arbetsuppgifter.

Robert Pozen har blivit intervjuad i Harvard Business Review om har man bäst jobbar som vd, men hans svar gäller egentligen medarbetare på alla nivåer.

– Alla behöver känna att de har kommandot, säger Robert Pozen.

En effektiv ledare ska inte bara göra prioriteringarna, utan också se till att implementera dem, säger Robert Pozen. Ska det funka måste alla uppleva att det verkligen är deras uppgift. Var och en ska jobba som om de drev en egen rörelse. Han har upplevt alltför många arbetsplatser där folk säger ”det står inte i min arbetsbeskrivning” eller ”ingen sa åt mig”.

Han har ett recept på hur man får folk att ta ansvar: Presentera de viktigaste uppgifter det kommande arbetsåret och be folk tänka ut bästa sättet att genomföra dem. Be sedan medarbetarna att beskriva hur man bäst mäter hur väl de har lyckats.