Nyheter

Han vill hedra krigsoffer – med ett jättemonument

Konstnären Jon Brunberg har en unik och storslagen vision. Han vill bygga sex krigsmonument, ett på varje kontinent, för att hedra alla människor i världen som har dött i krig sedan andra världskriget. <br></br> — Inget är för stort för att tä

Och det är ingen liten tanke som har slagit rot i Jon Brunbergs huvud. Han vill bygga ett monument, bestående av tre delar; ett interreligiöst center, ett kombinerat universitet, museum och konferenscentrum samt ett huvudmonument, som ska visa namnen på de 10 miljoner människor som har dött på grund av krig sedan 1945.

Det här monumentet vill han helst se uppfört i sex olika versioner, i sex olika världsdelar. Dessutom har han tänkt på att det också borde göras ett slags turnerande monument, som kan åka runt till folk i glesbygd.

— Det är baserat på ett genomfört monument i USA. Det var en Vietnamveteran, en lastbilschaffis, som gjorde en nedskalad variant på monumentet som finns i Washington och turnerade runt i småstäder, och det blev en sån succé, berättar Jon Brunberg.

Idén om krigsmonumenten kläckte han när han upptäckte att det inte fanns någon institution som samlade uppgifter om krigsoffer världen över.
— Då föll det sig naturligt. Jag måste skapa en organisation som kan göra den här sammanställningen på en enda plats, säger han.

Hittills har han hunnit med ett år av research. Och han har fått pengar för att låta tre arkitektgrupper designa de tre delarna i monumentet. Den första delen, det interreligiösa centret, är klart och har förevisats i Stockholm. De andra två grupperna beräknas bli klara under året.

Därefter är projektets fortlevnad osäker. Jon Brunberg ska försöka skaka fram pengar så att monumenten kan förverkligas så småningom.

Syftet med krigsmonumentet är i första hand att alla som har drabbats av krig på något sätt får en plats där de kan hedra sina döda. Ett annat syfte är att visa hur många det faktiskt är som har dött av krig sedan andra världskriget.

Men Jon Brunberg hoppas också att monumentet ska bidra till att överbrygga konflikter och skillnader. Konferenscentret är tänkt att användas för förhandlingar mellan krigsförande parter.
— Som konstnär kan man försöka ge lösningar på världens problem i stället för att bara gestalta. Det är en metod jag är väldigt tilltalad av, säger han.

Det är ett gigantiskt projekt som Jon Brunberg har sjösatt.
— Det här är nog det svåraste projekt jag nånsin gett mig in på. Men jag gillar det. Det är extremt komplext, en utmaning.
— Men inget är för stort för att tänkas. Det är en enkel idé, men ganska svår att genomföra i praktiken.

Hur mycket monumentet skulle kosta att bygga har blir en senare fråga, om projektet får fram mer pengar.

Over eller garden: Hittills har designen för det interreligiösa centret tagits fram. Centret är tänkt att innehålla fem byggnader och ska rikta sig till besökare från alla trosuppfattningar. Illustration: Jon Brunberg och Testbedstudio

Porträttare: Konstnären Jon Brunberg har en storslagen vision om sex krigsmonument i olika delar av världen till minne av de cirka 10 miljoner människor som har dött på grund av krig sedan 1945. ”Som konstnär har man en gynnsam position, man får vara lite galen,” säger han. Foto: Nils Petter Nilsson

Jon Brunberg

Ålder:43 år.

Yrke:Konstnär.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Familj:Singel.

Utbildning:Konstfack.

Bakgrund: Har som konstnär jobbat en del med konflikter, men även med digital teknik och nya medier.