Nyheter

Här är partiernas tekniklöften

Hur blir tekniklivet i Sverige efter valet? Mycket är oklart i rådande parlamentariska läge. Men i dag onsdag väntas Valmyndigheten i alla fall vara klar med rösträkningen.

Inget block får egen majoritet i riksdagen. Enligt siffrorna på valnatten får alliansen 172 mandat, de rödgröna 157 och Sverigedemokraterna 20 stycken.

Därmed kan det bli besvärligt för alliansen, som tänker bilda en ny regering, att uppfylla sina löften till väljarna. Inte minst på teknik- och energiområdet.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ligger ett samarbete med Miljöpartiet närmast till hands. Ett sådant samarbete ställer frågan om kärnkraften på sin spets, eftersom MP lovat avveckla reaktorerna.

Kan basindustrin då exempelvis få igenom en ansökan om att bygga en ny svensk kärnkraftsreaktor hos regeringen under de närmaste åren?

– Ingen aning. Vi får väl vänta och se vad som händer. Men Sverigedemokraternas inträde betyder ju en förändring.

Det säger Mats Gustavsson, vd för Basel, svensk basindustris gemensamma intressebolag, som tillsammans med Vattenfall planerar en ny reaktor i Sverige.

Urban Bäckström, ordförande i Svenskt Näringsliv, är bekymrad:

– Det finns anledning till oro på en punkt: alliansregeringens långsiktiga energipolitik måste ligga fast, oavsett hur riksdagsmajoriteten säkerställs framöver.

Bildar alliansen en minoritetsregering måste man förlita sig på stöd från olika partier i sakfrågorna, så kallade hoppande majoriteter.

Väljer man samarbete med ett stödparti, blir frågan vilket man väljer.

– Jag tror det vore politiskt självmord för alliansen att stödja sig mot Sverigedemokraterna. Men om man samarbetar med Miljöpartiet tror jag att nyinvesteringar i kärnkraft måste läggas i malpåse. Den frågan är alltför viktigt för MP, och välkomnas nog även av Centerpartiet, säger Roger Hildingsson, statsvetare som forskar på klimatpolitik vid Lunds universitet.

Erik Almqvist är pressekreterare hos Sverigedemokraterna:

– Vi ser kärnkraften som en nyckelfaktor i svensk energipolitik och vill omedelbart starta arbetet med att bygga nya moderna svenska kärnkraftverk.

Han utesluter inte samarbete med De rödgröna i vissa frågor.

Alliansen kan också tvingas stöpa om FRA-lagen, om man inleder samarbete antingen med SD eller MP eller V eller S, som stödpartier.

Samtliga dessa partier vill nämligen se över signalspaningslagen.