Nyheter

Huset som ger energi

I Åkarp bygger Karin Adalberth dagens spjutspetsprojekt i miljövänligt byggande. Det ska bli Sveriges mest energieffektiva hus. <br></br> — Jag ville börja för tre år sen, men då hittade jag ingen entreprenör. Först nu gick det bra, berättar K

Ett ovanligt hus på en vanlig villagata. Karin Adalberth, teknisk doktor i byggnadsfysik, ska med familjen flytta in i Sveriges energieffektivaste villa i april. Inspirationen kom när familjen skulle leta nytt boende. Inget på marknaden verkade vettigt att köpa, och Karin Adalberth insåg att hon lika gärna kunde bygga själv. Då växte också kraven på huset.

— Det är många nya sätt att tänka och man måste vara väldigt noggrann. Det är omständligt att bygga men samtidigt intressant, säger entreprenören Marcin Szacha-Gluchowicz som har företaget Lumar Bygg.

Solen reflekteras i de stora fönstren på ovanvåningen på Villa Åkarp. Nu är den vinterblek, men på sommaren ska all hushållsel produceras från solceller, och värmen ska komma från solfångare.

Inne i huset finns en stor ackumulatortank, som ska kompletteras med en vattenmantlad pelletskamin på vintern. Värme kommer att återvinnas ur avloppsvatten genom en värmeväxlare runt rören.

Men huset är inte bara energieffektivt, estetiken är också viktig. De stora fönstren pryder huset både för ljusinsläppet och för att visa att man kan bygga ett fint hus som är energieffektivt.

— Jag vill motbevisa dem som tror att man måste ha små skottgluggar för att ha ett energisnålt hus, säger Karin Adalberth när vi kliver runt bland byggmaterial och verktyg.

Hon visar entusiastiskt alla lösningar som byggs in i huset. Värmeläckage i skruvhålen ska elimineras med klibbiga butylgummiband som smiter åt runt skruven. Andra lösningar är bland annat upphöjda fönster för ökat ljusinsläpp, radiatorer mitt på väggen istället för under fönstret, och vindfång i hallen. Men även om energisparsamheten är maxad finns det något hon saknar på marknaden.

— Ja, på hushållssidan. Jag skulle önska att tillverkarna av till exempel tv-apparater tar sitt ansvar och utvecklar energisnåla produkter. Vissa hushållsmaskiner är ok, men inte alla.

Att inte slösa på energin är en tanke som börjat slå rot hos många, inte bara för miljöns skull utan också för plånboken. De ekobyar med miljövänliga hus som växte fram på 90-talet låg väl framme, det är samma tänk nu men den tekniska utvecklingen har gått framåt en del, konstaterar hon.

Om man blickar framåt, femton år till?
— Då tror jag att passivhusen kommer att vara standard, men plusenergihusen kommer att vara vanligt förekommande.

Fakta / Energikostnaden 700 kronor per år

Material:Trästomme. Putsad fasad på cementskiva.

Värme: Vattenburen, radiatorer. Avloppsvärmeväxlare med rör-i-rörsystem i golvet.

Fönster:Treglas med kryptongas.

Ventilation: mekanisk, värmeåtervinningsgrad 87 procent.

Isolering:mineralull, en mindre del vakuumisolering.

Energi: solceller, solfångare, pelletskamin. Överskott (1 500 kWh/år) av el säljs på sommaren, en del köps tillbaka på vintern.

Storlek:1,5-planshus, 150 kvadratmeter.

Kostnad:4,3 miljoner i totalkostnad hela huset inkl anslutningsavgifter och tomt. Största kostnaden är energisystemet, som kostar 800 000 kr. Solcellerna kostar 400 000. Energiräkningen blir 700 kronor per år.

Sparar:Cirka 15 000 kr per år i driftskostnad. Boverkets gränsvärde för köpt energi på småhus i södra Sverige 110 kWh per kvadratmeter och år. Villa Åkarp kommer att köpa in 8 kWh/kvadratmeter/år.