Krönikor & Debatt

”Ibland krävs det att man tänker lite längre”

Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen. Foto: Plåt & Ventföretagen
Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen. Foto: Plåt & Ventföretagen

Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen svarar på Anders Tengboms replik ”Trä ger unikt hållbara byggprojekt”. Lindström menar att Tengbom mer är inne på att det ska vara rätt trämaterial på rätt plats.

Nej, tyvärr Anders Tengbom, vi har inga marknadsandelar i betongindustrin, vi är bara klarsynta och allt vi vill är att vi måste tänka till och fundera på om trä verkligen är det enda byggmaterialet vi behöver för att bygga framtidens bostäder, fastigheter, arenor, hallar och broar. Anders Tengbom tycks leva i den villfarelsen, medan vi vet att det är en farlig väg att gå.

Det är intressant att han håller med oss om att vi i byggbranschen ska sträva efter att använda rätt material på rätt plats. Tyvärr visar det sig redan i meningen efter att herr Tengblom ändå inte har förstått innebörden, eftersom han fortfarande hävdar att trä är det enda miljövänliga materialet i en byggprocess och att det helt enkelt inte finns några andra alternativ. Med andra ord är Anders Tengbom mer inne på att det ska vara rätt trämaterial på rätt plats.

Helt riktigt så har villabebyggelse i trä funnits i hundratals år. Men detta betyder inte att vi kan fortsätta att bygga på samma sätt som vi gjorde för hundratals år sedan. Med tanke på klimatförändringarna och hur komfortmedvetna vi svenskar har blivit så måste vi tänka ett steg längre. Redan i dag säljs det väldigt många värmepumpar med kylfunktion för sommarhalvåret. Man kan ju fråga sig varför?

Det vi vill säga är att en klimatneutral byggbransch är ett mål som vi måste arbeta mot med gemensamma krafter. Och om vi redan i projekteringsstadiet kan tänka igenom hur vi ska tackla det svenska sommarvädret samt framtida klimatförändringar – som kommer att bidra till högre temperaturer i våra byggnader – så kommer vi närmare målet med Sveriges klimat- och miljömål år 2045, i stället för längre ifrån.
Ibland krävs det att man tänker lite längre och inte tror att enbart det man själv står för och arbetar med är den enda lösningen till en klimatsmart framtid.

/Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen

Debatten startade med Johan Lindströms text: ”Ökat byggande i trä kan skapa stora energiproblem”

Anders Tengbom, utvecklingschef och träbyggnadsexpert på Vernum Fastigheter replikerade med ”Trä ger unikt hållbara byggprojekt”.