Nyheter

Ingenjörer rädda för utökat ansvar

En konstruktör och ett företag fälls för dödsraset vid Kista Galleria. Nu finns en oro bland ingenjörer.<br/> — De blir oroliga att de som konstruktörer ska bli ansvariga om de ritar fel, säger , säger Jens Jacobsson, chefsjurist på Sveriges Ingenjö

Raset vid Kista Galleria inträffade sommaren 2008 och dödade en person och skadade två. Åklagaren ställde fyra personer och tre företag inför rätta efter olyckan.

För tre åtalade personer och två bolag ogillades åtalet. Endast en person fälldes och ett företag dömdes att betala företagsbot. Konstruktionsfirman Cremona ska betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot — betydligt lägre än de yrkade fem miljonerna.

Åklagare Leif Johansson ser ändå inte domen som ett misslyckande.

– Nej, jag tycker inte att man kan se det så. Jag tycker att domen klarlägger vissa saker. Och det är första gången en konstruktör fälls, säger Leif Johansson.

Konstruktören döms till villkorlig dom och 100 dagsböter à 150 kronor för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och kroppsskada. Hon fälls för att en avväxlingsbalk gavs ett för smalt liv, vilket orsakade raset.

Varken Cremona eller konstruktören har i skrivande stund bestämt sig för om de ska överklaga.

– Min uppfattning är att domen är felaktig. För det första kan man fundera på om det tillverkande företaget inte har något som helst ansvar. Därmed inte sagt att vi ska klaga, det finns personliga aspekter att ta hänsyn till också, säger konstruktörens advokat Christina Bergenstein.

Sveriges Ingenjörer oroas av att konstruktören fälldes trots att hon var under stor tidspress när hon arbetade med Kistaprojektet. Hon har kallat projektet ”väldigt stressigt” och arbetade mycket övertid.

– Det finns anledning till oro om våra medlemmar utsätts för en arbetspress som gör att de inte kan ta hela ansvaret. Företagen ska se till så att alla har kunskap och resurser för att utföra sitt arbete, säger Jens Jacobsson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Några bekymrade medlemmar har hört av sig till fackförbundet efter domen.

– De blir oroliga att de som konstruktörer ska bli ansvariga om de ritar fel. Vi har sagt till dem att det är viktigt att de tittar på vilken ställning de har i företaget och om de har möjlighet att ta ansvaret, säger Jens Jacobsson.

Börje Hammarström, biträdande förhandlingschef på Ledarna, tycker att det är bra att projektörers ansvar synliggörs genom domen.

– Som lekman tycker jag att balken såg väldigt klen ut. Det är konstigt att ingen på byggarbetsplatsen upptäckte det, säger Börje Hammarström, som besökte olycksplatsen dagen efter raset.

För smalt liv orsakade olyckan

Raset vid utbyggnaden av Kista Galleria inträffade den 15 juli 2008. En avväxlingsbalk med för smalt liv gav vika, och två montörer följde med i raset. En av montörerna avled omedelbart och den andre skadades svårt. En bilist som skulle passera byggarbetsplatsen längs Hanstavägen hamnade under nedfallande betongblock och fick allvarliga skador.

Fyra personer från tre olika företag åtalades för arbetsmiljöbrott efter olyckan; en 34-årig konstruktör på Cremona, en 36-årig avdelningschef på Cremona, en 64-årig arbetsledare på Ruukki, samt en 39-årig samordningsansvarig på Forsen. Av dessa fälldes endast konstruktören.

Åklagaren yrkade även på företagböter om fem miljoner kronor för Cremona, tre miljoner kronor för Ruukki och en miljon kronor för Forsen. Tingsrätten dömde endast Cremona till 1,5 miljoner i företagsbot.

Utbyggnaden av Kista Galleria har nu öppnats för kunderna, men bygget pågår fortfarande i förrådsutrymmen och väntas avslutas till sommaren.