Nyheter

Inspektör gav ögontjänare förbud

Vid bygget av Swedbank Arena i Solna arbetade byggnadsarbetare på 30-40 meters höjd utan tillräckligt fallskydd. Nu har Arbetsmiljöverkets inspektör belagt bygget med ett arbetsförbud. Om det överträds kostar det 50 000 kronor.

I slutet av juli ringde flera arbetare på bygget och personer från allmänheten till Arbetsmiljöverket för att slå larm om att farligt arbete på hög höjd pågick vid arenabygget. Men när Arbetsmiljöverkets inspektör Lars Ekström besökte bygget den 29 juli hade byggnadsarbetarna på sig säkerhetssele och linor.

— När jag kommer är det full aktivitet, men alla är kopplade i sele och lina. Peabs arbetsledning hade nåtts av samma tips och hade agerat direkt, därför var de kopplade när jag kom dit, säger Lars Ekström.

Byggnadsarbetarna höll på att montera takkassetter på takstolar. Men 30—40 meter nedanför kassettmontaget fanns inte det fasta skyddsräcket på plats.

Vid inspektionstillfället höll byggnadsarbetarna på att montera skyddsräcket, men Lars Ekström utfärdade ändå ett tillfälligt förbud för arbete på hög höjd utan fallskydd. I början av augusti beslutade Arbetsmiljöverket att koppla förbudet till ett vite om 50 000 kronor.

— Det pågick arbete med att sätta upp skyddet när jag kom. Stolparna var uppsatta, det fattades bara grindarna. Men jag ansåg att jag skulle sätta lite press på dem så jag skrev ett förbud, säger Lars Ekström.

Ett par timmar efter inspektionen fick Lars Ekström besked av de inblandade byggföretagen att skyddsräcket var på plats. Men förbudet kommer att gälla fram till att projektet är avslutat. Om Arbetsmiljöverket kommer på någon med att bryta mot förbudet kommer man att ansöka i domstol om att få vitet utdömt.

Peab är totalentreprenör på bygget av Swedbank Arena, men arbetarna som inte hade tillräckligt fallskydd är anställda hos en underentreprenör.