Nyheter

”Jag har inga minnesbilder”

Rättegången i Söderledsmålet hålls vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Foto: Patrik Ekström.

Den bedrägerimisstänkte konsulten som hade en central roll i Söderledsprojektet medger att han skrivit falska fakturor på 27,4 miljoner kronor.

Men han hävdar att det var ett tillfälligt lån.

På torsdagen förhördes han vid Attunda tingsrätt.                      

Företagaren från Dalarna var anlitad som konsult under renoveringen av Söderledstunneln och enligt åklagaren var han hjärnan bakom mångmiljonsvindeln mot Stockholms stad.

Han misstänks bland annat för grovt bedrägeri och bestickning.

Enligt kammaråklagare Elisabeth Börjesson ska mannen ha sett till att hans kompis blev anlitad som underentreprenör åt NSA-konsortiet, som ledde arbetet i Söderledstunneln.

Genom falska fakturor ska männen sedan ha förmått trafikkontoret i Stockholm att betala ut runt 27,4 miljoner kronor till underentreprenören som i sin tur förde vidare stordelen av pengarna till konsultens privata konto.

Pengarna använde konsulten och hans fru till att köpa fastigheter, bilar och båtar, bland annat ett lyxfartyg för 14 miljoner kronor. Enligt konsulten var pengarna ett lån som han skulle använda för att starta en ny affärsverksamhet med stuguthyrning och båtcharter.

På fakturorna som han ställt till sin väns företag står det dock att det rör sig om utfört arbete.

Under förhöret vid Attunda tingsrätt berättar konsulten att fakturorna var falska och förklarar det med att hans vän inte ville att någon annan på företaget skulle veta om lånet.

– Han ville inte att det skulle pratas om det här på företaget eftersom det kunde skapa avundsjuka och oro varför de lånade ut pengar till mig.

I de första förhören under brottsutredningen uppgav konsulten att pengarna han fick från vännens bolag var betalning för utfört arbete. Men de uppgifterna ändrade han alltså sedan.

– Vad jag sa vid det där mötet, det kommer jag inte ihåg. Jag har i stort sett inga minnesbilder av de där dygnen. Jag var skärrad. Det jag säger här är det som gäller.

Åklagaren konstaterar att lånebeloppet var väldigt stort och frågar om vännerna hade några tankar på att upprätta ett avtal.

– Vi upprättade ett muntligt avtal.

Men ni hade ingen fundering på att göra det skriftligt?

– Vi litade på varann, svarar konsulten.

Under förhöret tar åklagaren även upp en stor upphandling som hon misstänker spelat en roll i bedrägeriet mot Stockholms stad. Enligt henne hjälpte konsulten en företrädare för NSA-konsortiet, som också sitter i ett annat bolag, att vinna upphandlingen rörande renoveringen av Sergels torg. I utbyte ska mannen ha godkänt de falska fakturorna för NSA-konsortiets räkning.

Hon läser upp ett sms som konsulten skickade till sin vän underentreprenören i samband med att upphandlingen gjorts:

”Vi upphandlade X på Sergels torg idag allt enligt plan deg”.

Åklagaren frågar konsulten vad ”plan deg” är för något.

– Det där syftar på mitt lån. Det här är två olika meningar som inte har någon koppling men jag har glömt att sätta en punkt. Man är väl lite slarvig när man skriver sms. I bland gör man det när man sitter i bilen.

Läs mer om Söderledshärvan i Byggvärldens pappersutgåva nummer 8.