Nyheter

”Jag ser mina visioner i full HD”

Karoline Forsling. Foto: AMF Fastigheter.

Karolin Forsling, chef för stadsutveckling och marknadpå AMF Fastigheter, är en kvinna som inte är rädd för att tänka nytt och utmana fastighets- och byggbranschen. Just nu arbetar hon med projektet ”Urban Escape” mitt i centrala Stockholm. Här ryms både takparker, innovationshus och egen energiförsörjning genom en så kallade akvifär – idéer som många i branschen skakat på huvudet åt. 

Karolin är van att stångas med fördomar och förutfattade meningar, det har aldrig avskräckt henne.

– Ibland tror jag faktiskt att det är min drivkraft, det jag går igång på. Jag vill öppna ögonen på folk och få dem med mig. Ibland vill jag bara hoppa och ropa ”Ser ni inte!”  För mig kommer alltid människan och hennes behov och önskningar i första hand. Det spelar ingen roll hur fina hus, gallerior eller kontor vi bygger, om människor inte trivs där.

Det började 1997, i Sundsvall. Karolin Forsling arbetade på ett utbildningsföretag och studerade på Mittuniversitetet när hon tillsammans med Ylva Olofsson fick en förfrågan från fastighetsbolaget Norrporten om de trodde de kunde göra Sundsvalls centrum mer attraktivt.

– Vi hade aldrig gjort något liknande. Men vi trodde på våra idéer fast visst var vi lite nervösa när vi presenterade dem för 25 intressenter från fastighetsägare, näringsliv, handel och kommun.  Efter att vi avslutat vår dragning bad de oss att gå ut en stund. När vi fick komma in igen ställde de en enda fråga: ”Kan ni göra det på tre år?” Vi nickade och sen var vi igång.

Det var under den här tuffa, men mycket utvecklande tiden, som Karolin Forsling fick upp ögonen för vikten av samarbete. Att hitta lösningar tillsammans som gynnar både staden, fastighetsägare, handlare och näringsliv är nyckeln till framgångsrik stadsutveckling.

– Men det gick ju bra och 1999 fick vi priset för årets Stadskärna i Sverige.  

Efter framgången med stadskärnan började Karolin på Norrporten och genomförde bland annat gamla Forumgallerians omdaning som även fick nytt namn ”1891”.

Efter sju år i Sundsvall styrdes kosan tillbaka till Stockholmstrakten där hon är född. Karolin tog över rodret på familjeföretaget Forslings Affärsutveckling och arbetade i egen regi i några år.

Men så kom erbjudandet om att ta sig an Sickla-området som Ljungberggruppen nyligen hade köpt. Det var en utmaning hon inte kunde tacka nej till.   

– Fast det tog ett tag innan jag såg potentialen i det gamla, trista industriområdet. Men efter ett tag såg jag oändliga möjligheter! Här var det med mina ögon perfekt att blanda volymhandeln, som redan fanns, med stad och ett köpcentrum. Det var inte heller enligt skolboken, och många var skeptiska.

Att Sickla Köpkvarter ändå kunde genomföras tackar Karolin ledningen för, främst vd Anders Nylander. Han trodde på hennes idéer och med bra stöd internt blev visionerna verklighet. Här blandades butiker med restauranger, gym, scener, konsthall, bibliotek och biograf, ett helt nytt koncept i Sverige som lockade både handlare och besökare.

Efter att Sickla Köpkvarter var avslutat och invigt fick Karolin en förfråga från AMF Fastigheter. 2007 om hon var intresserad av att arbeta med Stockholms City.  Då gick det inte heller att tacka nej, men hon kunde inte börja på allvar direkt eftersom hon var föräldraledig.

Första projektet blev handels- och mötesplatsen Mood- där tankearbetet påbörjades 2008 för att senare invigas och öppna 2012. I det centralt belägna, men kommersiellt tveksamma området, mellan bland annat Regeringsgatan och Norrlandsgatan i centrala Stockholm, tog Karolin fasta på vikten av bra restauranger i anslutning till butikerna. Detta var ett koncept som inte prövats särskilt mycket i Sverige tidigare, i dag är det mer regel än undantag.

Det arbetet, bland annat, resulterade i att Karolin Forsling 2013 utsågs till en av världens mest innovativa stadsutvecklare av det internationella mediaföretaget UBM Future Cities.

För att hitta inspiration till sitt arbete reser hon ofta till andra storstäder som London, Paris, New York… Men någon ”copycat” är hon inte.

–        Visst är New York Highline, den gamla övergivna järnvägen som blivit stadspark, häftig, men ska det bli bra fullt ut kan man inte bara kopiera. Vi har ett annat klimat här i Sverige och svenskarna beter sig lite annorlunda. Det gäller att hitta platsens själ.

– Jag bor på en hästgård en timme från Stockholms City. Naturen, hästarna och lugnet är en förutsättning för att jag ska kunna göra ett bra jobb i stan. Jag gillar att kunna röra mig mellan de båda världarna; att ena stunden stå och mocka hästskit i gummistövlar och några timmar senare vara mitt i det pulserande stadslivet som jag är mycket fascinerad av.    

Karolin tror också att det är eftersom hon själv vet hur välgörande det är med grönska, djur och natur, som hon vill skapa fler gröna platser i staden.

– Det jag brukar kalla ”den tredje platsen” allmänna ytor där vi varken bor, handlar eller arbetar, blir allt mer viktiga i Stockholm och andra städer som förtätas. På dessa ytor ska vi både kunna stressa av och samla energi. Den nya tekniken skapar nya möjligheter och många av dessa platser är ju idag också ställen där vi arbetar, till exempel hotellounger och caféer. Ny teknik skapar nya möjligheter.
Karolin Forsling tycker att kontorsbranschen ligger lite efter i sitt tankesätt, jämfört med retail.

– Vad händer till exempel med kontoren i framtiden, om vi kan och vill jobba lite överallt? frågar hon retoriskt. Hon svarar sig själv i samma andetag genom att börja rita på baksidan av ett papper.

–        Jag tänker mig framtidens kontor som en blomma, där företaget och varumärket är pistillen här i mitten och de olika delarna som exempelvis kreativa ytor, rum för fokus och eftertanke, platser för att lösa livspusslet och exempelvis restauranger blir kronbladen runt om.   

Att se kontoret som en resurs och ett konkurrensmedel man faktiskt kan tjäna pengar på, tror Karolin Forsling är framtidens melodi.

– Att attrahera kompetent personal är en förutsättning för att företagen ska växa och överleva. Ett kontor där människorna trivs och kan få sitt livspussel att fungera blir då en konkurrensfördel när det gäller att rekrytera personal.

Automatiskt glider Karolin tillbaka till vikten av grönytor i stadsmiljön.

– Jag är övertygad om att gröna ytor och natur inte bara gör oss mindre stressade och harmoniska, jag tror också att det ökar produktiviteten och effektiviteten i arbetslivet. Därför har vi inlett ett forskningssamarbete med SLU, Statens Lantbruksuniversitet, där vi ska titta på just detta i samband med det taklandskap vi skapar på tre av taken i kvarteret Urban Escape. 

För Karolin är det viktigt att det inte bara blir prat utan att man får saker och ting gjort.

– Jag ser mina visioner framför mig i full HD, säger Karolin med ett litet leende. Och så är jag nog ändå rätt bra på att kommunicera, jag kan fastighetsspråket…

Hur tror då Karolin Forsling att vi kommer arbeta, leva och bo i framtiden?

– Städerna förtätas, det är här de flesta vill bo. Personligen tror jag på en mix med 50 % butiker och 50 % annat som restauranger, service, upplevelser, kultur eller liknande. Många unga storstadsbor väljer också att bo kvar i sina ofta rätt små lägenheter när de bildat familj. Det ställer stora krav på det tredje  platsen . Det samma gäller för de unga som ofta flyttar runt och bor i kappsäck de första åren i stan. För dem blir arbetet och kontoret med dess närmiljö kanske den enda fasta, trygga punkten i tillvaron. Det måste vi ta på allvar. Man kan inte bygga bara kontor, bara restauranger eller bara bostadsområden. Människan är mer komplex och spännande än så. Det är inte bara viktigt med ett hållbart samhälle, det är lika viktigt med ett hållbart arbetsliv, att människor orkar att arbeta och håller länge,  avslutar Karolin Forsling.