Nyheter

Kritiken växer mot <br></br> enstegstätade fasader

Nu växer den interna kritiken mot de byggbolag som fortsätter med den fuktdrabbade enstegstätade fasadkonstruktionen. <br></br> — Sådär kan ingen sund byggmästare tro att man kan bygga, säger Jimmy Bengtsson, vd på Arcona.

Byggvärlden har tidigare redovisat hur storbolagen förhåller sig till den kritiserade metoden. Veidekke slutade med den dagen efter fuktlarmet, och Skanska Sverige bygger med tvåstegstätade fasader. Men de övriga (NCC, JM och Peab) använder den fortfarande, men med vissa modifieringar.

Jimmy Bengtsson anser att samtliga byggbolag borde sluta med metoden helt och hållet. Och egentligen borde metoden aldrig ha introducerats.

— Redan i början på 80-talet byggdes det småhusområden med enstegstätade fasader. Det blev omfattande reklamationer och ärendet hamnade i småhusskadenämnden. Trots det används sedan konstruktionen i stor skala också för flerbostadshus, säger han.

Problemet med de enstegstätade, putsade fasaderna är att fukt som kommer in inte har någonstans att ta vägen. Fukten hinner inte torka innan det uppstår skador.

— I det här landet ska man bygga med ”ventilerad regnkappa”, det är det man får lära sig på landets högskolor. Enstegstätade ytterväggar fungerar bara där materialet har förmåga att transportera fukten, i exempelvis massiva stenväggar, säger Jimmy Bengtsson.

Argumentet att byggbolagen har valt den här metoden för att kunna bygga täta och välisolerade hus för att hålla nere energiförbrukningen hör inte till saken, menar Jimmy Bengtsson.
— Huset kan vara lika tätt och välisolerat ändå, med en tvåstegstätning. Men det yttersta fasadskiktet måste kunna skydda mot vädrets makter under byggnadens livslängd, säger han.

Men det blir naturligtvis en dyrare konstruktion. Jimmy Bengtsson menar att byggbranschen har varit för kortsiktig och tittat för mycket på att få ner kostnaderna.

— Byggherrar och byggföretag tar inte sitt ansvar. Vi är lite godtrogna och går på det byggmaterialtillverkarna säger. När byggmaterialtillverkarna säger att man kan lägga puts utanpå cellplast är det inte deras ansvar vad som finns innanför cellplasten. Man får inget helhetsansvar.

Ett stort problem, menar Jimmy Bengtsson, är att nya byggmetoder inte blir vetenskapligt utvärderade innan de börjar användas i stor skala.

Även Michael Cocozza, vd på Botrygg, har kritiserat storbolagen för att de fortsätter med enstegstätade fasader. Han menar att ett problem är att byggjättarna inte bygger sina bostadshus för egen förvaltning.

— För oss sitter det i bakhuvudet att vi ska sitta med huset i 100 år och måste ha en låg livscykelkostnad, sa han i förra numret av Byggvärlden.