Nyheter

Kyla hett på sommaren

Foto: Freeimages.

Sommar och sol!

Men värmen är inte alltid uppskattad.

Var fjärde svensk vill kyla sin bostad på sommaren, enligt en ny undersökning från Kyl & Värmepumpföretagen.

Temperaturer engagerar svenska folket starkt, och vi pratar dagligen om väder och vind.  

Nu har branschorganisationen Kyl & Värmepumpföretagen tagit tempen på svenskarnas önskemål – och kunskaper – om inomhusklimat.

Undersökningen, som genomfördes i april 2014, visar bland annat att var fjärde svensk vill kyla sin bostad på sommaren.

– Resultatet förvånar mig faktiskt inte alls. Inomhusklimatet påverkar oss väldigt mycket och det är oerhört individuellt. Vi märker av en ökad efterfrågan på möjligheter att kunna sänka inomhustemperaturen när det är varmt ute med hjälp av luft- eller bergvärmepump. Det såg vi nästan aldrig för bara 5-6 år sedan, säger vd Per Jonasson.

Något mer förvånande tycker han att det är att endast var tredje svensk tycker att förnybar energi är viktigt och att bara var femte håller nere temperaturen för miljöns skull. Att bara var tionde svensk ser till att temperaturen går ner under dagen då ingen är hemma tycker han också är märkligt.

– Ja, här trodde jag att vi svenskar som energikonsumenter hade kommit längre. Vår undersökning visar också att bara 25 procent av svenskarna vet att det finns energirådgivare i kommunen, som man kan vända sig till för att få råd kring energifrågor. Så där finns en hel del jobb för kommunerna att göra.

Något annat som framkom i undersökningen är att var tredje person inte vet hur kallt det ska vara i ett kylskåp. Var fjärde svensk man och var tredje kvinna uppger att de inte har någon aning om vilken temperatur ett kylskåp bör hålla, något som är extra viktigt nu när sommarvärmen och senare rötmånaden infinner sig.

– Temperaturen i ett kylskåp bör vara mellan fyra och fem grader för att livsmedlen skall uppnå maximal hållbarhet och hygien. Många har alldeles för varmt i sina kylskåp hemma. Även detta får miljökonsekvenser eftersom vi slänger alldeles för mycket mat som blivit dålig för fort, säger Per Jonasson, som gärna kallar sig för temperaturnörd eftersom han menar att rätt temperatur vid rätt tidpunkt och på rätt plats gör både individer och miljön till vinnare.