Nyheter

Ledarna i byggbranschen som jag lär mig av

Jimmy Dahlström.

”Setting an example is not the main means of influencing others; it is the only means”. Einstein hade många bra citat, men just detta tycker jag sätter fingret på något viktigt.

Under 2014, ett år efter att golfspelaren Henrik Stenson vunnit Europatourens penningliga och samma år som han vann Jerringpriset, såg man för första gången på nio år en ökning av antalet medlemmar i de svenska golfklubbarna. Man pratade då om Stenson-effekten. På liknande sätt var det många som inspirerade av damlandslagets VM-silver i fotboll 2003 och snörade på sig skorna för att jaga fotbollsdrömmen – precis som deras nya förebilder visat var möjligt.

Detta är inte ett alls ovanligt fenomen. Goda förbilder ger positiva ringar på vattnet, nya talanger ser en ljusning och vips så skapas nya Caroline Segers eller Henrik Stensons. Jag tror att byggbranschen historiskt sett varit lite för problemorienterad (jag sållar mig själv till de idoga kritikerna). Kanske har vi varit för dåliga på att lyfta fram våra goda exempel och förebilder.

Sagt och gjort! För att inte vara en del av problemet utan istället lösningen tänkte jag ägna denna krönika åt att skriva några rader om personer som påverkat mig i mitt yrkesutförande.

Först ut: Micke Jonsson, inte bara ansvarig för Den temporära fabriken på Ramirent utan även min chef. Jag och Micke började jobba tillsammans 2018 och som vi alla vet har det mellan då och nu kommit en pandemi, där digital interaktion tyvärr fått ersätta mänsklig sådan. Trots detta har Micke ett sätt att vara oerhört nära sin personal och en förmåga att skapa en gemensam målbild, något jag verkligen beundrar. Jag önskar att alla ledare i byggbranschen kunde få lära sig av hans förmåga att skapa engagemang.

Anna Mellström, idag vd på Sollentunahem AB, lärde jag känna under mina år som konsult. Hon var då verksamhetsutvecklingschef på ett byggföretag och vi fann varandra kring ett gemensamt intresse för branschens enorma potential. Anna är en minst sagt stark individ som inte har problem att uttrycka sina åsikter – samtidigt som jag inte vet en mer omtyckt person som alltid har tid för möten och luncher. Hennes driv och kompetens kombinerat med en närvarande medmänsklighet är något jag verkligen försöker ta efter.

Sist men inte minst: Kajsa Simu, vd på Hlin AB. Jag har lite svårt att återge när jag och Kajsa träffades för första gången, men låt oss för enkelhetens skull säga att de var i samband med att vi båda satt i Lean Forum Byggs styrelse. Kajsa har en outtröttlig tro på att vår bransch ännu inte uppnått sin fulla potential och att vi alla kan skapa ett framgångsexempel av den. Hennes intellekt och förmåga till komplexa analyser har jag alltid sett upp till, men det jag är mest imponerad över är hennes förmåga att på ett pedagogiskt sätt lära ut och göra det svåra enkelt.

Kan dessa personer likt Seger eller Stenson ha skapat en positiv spiral? En spiral som påverkat mig, och som i förlängningen kanske gör att jag i min tur påverkar någon annan? Det kan nog endast tiden utvisa. Det jag däremot vet med säkerhet är att dessa personer är några av många förebilder i branschen som jag försöker lära mig av – för förebilder behövs i alla sammanhang, inte bara inom samhällsbyggnad. Men det är ett ämne för en annan krönika.

Jimmy Dahlström

Chef Projekt på Den Temporära fabriken, ett affärsområde inom Ramirent. Jimmy är även ordförande för Lean Forum Bygg.