Nyheter

Leder utvecklingen av Sundbyberg

När järnvägen genom centrala Sundbyberg grävs ner kommer det att bli plats för både en ny stadskärna och ett nytt resecentrum under marken.
Catherina Fored är huvudansvarig för hela stadsutvecklingsprojektet.
– Det är ett unikt projekt som inte ska slarvas bort. Det är inte bara experterna som ska säga sitt, utan förändringen ska göras tillsammans med de som bor och verkar här, säger hon.

Sträckan genom Sundbyberg är en del av Mälarbanan som blir fyrspårig och läggs under jord mellan Marabouparken och Solnagränsen. Arbetet ska påbörjas under 2019 och planeras vara klart år 2025. Sundbyberg stad satsar 800 miljoner kronor och får för det 40 000 kvadratmeter mark.
– Det är ett fantastiskt kul projekt att ge sig in i. Det känns verkligen att det finns ”go” i Sundbyberg med politiker som har viljan och intresset att utveckla staden, säger Catherina Fored.

Arbetet med den nya stadskärnan har bland annat innefattat framtidsdialoger med invånare och näringsidkare. Under ett möte pratade man om ”stadens själ”, det vill säga vad som är typiskt för Sundbyberg och som inte får byggas bort. Småstadskänsla, stadskärna med kaféer och butiker, relativt låga hus som släpper in ljus, Sturegatan med sina unika butiker och parker är några av de begrepp som lyftes fram.
– Känslan ska vara en småstad, inte en förort, nära Stockholm. Här finns också en charm och en vänlig atmosfär som vi ska se till att bevara. Mycket nytt kommer att föras in i staden, men det ska göras på ett seriöst och genomtänkt sätt, säger Catherina Fored.

1 juni tillträdde hon officiellt sin tjänst och under sommaren har hon bland annat gått igenom alla dialogmöten, skrivit på projektplanen och börjat sätta ihop en projektgrupp.
– Jag skulle vilja anordna en idétävling framöver, där den nya staden och resecentrumet ska visualiseras. Men man ska också komma ihåg att det här är större än den 40 000 kvadratmeter som frigörs när järnvägens grävs ner, det här handlar om hela stadskärnan.

Om besluten om Sundbyberg vore enbart hennes skulle hon lyfta fram Marabouparken mer, vilket blir lättare när järnvägen inte ligger kvar som en barriär.
– Ytan ovanpå järnvägen hoppas jag blir en plats med många mötesplatser där folk kan träffas och umgås.

Catherina Fored berättar att hon ganska sent blev intresserad av arkitektur, trots att hennes pappa och flera andra i familjen var just arkitekter.
– Mamma visste att arkitektbranschen var tuff, pappa fick ta extrajobb som taxichaufför ibland, så hon ville att jag skulle bli revisor. Jag var inne på samma idé och tänkte att jag skulle ta hand om mammas kioskverksamhet så småningom. Men ekonomi var populärt och när jag sökte till universitetet kom jag inte in.

Några år senare, efter att ha läst upp betygen och skaffat sig arbetslivserfarenhet, så blev det ändå arkitektstudier. Först på KTH, och sedan på Chalmers.
– Mamma fick rätt. För när studierna var klara 1991, var det kris i branschen och arbetslösheten bland arkitekter var hög. Men jag var envis av mig och tjatade till mig en projektanställning på stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Det var fantastiskt att få jobb och det var nyttigt att lära sig hur en kommun fungerar och få ett kontaktnät, säger Catherina Fored.
När projektanställningen var slut kom hon ut i arbetslösheten igen.

– Men jag är som sagt ganska envis av mig och bra på att ta för mig, så jag kontaktade Arkitektförbundet (nuvarande Sveriges Arkitekter) och fick gå en utbildning där jag lärde mig att driva projekt.

Hon startade också ett nätverk för unga arbetslösa arkitekter i Göteborg och genom nätverket träffade hon Gunnar Nordström, som är N:et i FFNS AB, som gav henne jobb på arkitektbyrån.
– Vi har varit vänner sedan dess och jag ser honom även som min mentor.

Att nätverka och att inte vara rädd för att tacka ja till nya jobb och utmaningar är något som går som en röd tråd genom hela hennes karriär.

– Ibland känns det som om jag träffar folk och erbjuds jobb av en slump, men när jag tänker efter så har jag ju faktiskt jobbat hårt för det, säger Catherina.

Därför finns jobb som mässgeneral för bomässan H99 i Helsingborg, projektledare på JM, enhetschef på Statens Fastighetsverk, Folkhem AB (där hon bland annat jobbade med bygget av Sven-Harry Karlssons konstmuseum) och vd för Sveriges Arkitekter med på hennes CV.
– Jag är nyfiken och målinriktad av mig. Jag är också en projektmänniska, jag gillar ett projekt har en början och ett slut och när det är klart vill jag göra något nytt, säger Catherina Fored, och tillägger:
– Men här tror jag att jag stannar ett bra tag.

 

FAKTA

Namn: Catherina Fored
Ålder: Född 1964 och fyller 50 år i oktober. ”jag trodde jag skulle få en kris, men så har det absolut inte blivit. Det känns bra att ha samlat på sig en massa upplevelser.”
Gör: Huvudansvarig för stadsutvecklingsprojektet i Sundbyberg.
Familj: Son, sambo-särbo (det vill säga de är inte skrivna på samma adress, men bor mestadels ihop) och katt.
Bor: Lägenhet på Söder.
Bakgrund: Arkitektutbildning på KTH och Chalmers, har tidigare jobbat för FFNS AB, JM, Statens Fastighetsverk, Folkhem AB och Sveriges Arkitekter. Har också varit mässgeneral för bomässan H99 och drivit eget företag.
Intressen: Jobbet, resor, båtliv och konst.
Övrigt: Valdes nyligen till styrelseledamot i Brunnberg och Forshed Arkitektkontor AB.