Nyheter

Lettiskt uthyrningsföretag jublar över Vaxholmsdom

Utländska företag följer Vaxholmskonfliktens efterspel. Det lettiska bemanningsföretaget Latswe tecknade avtal med lettiska Byggnads direkt efter EG-domen. <br></br> — Domen är guld värd, säger ägaren Göte Bengtsson.

EG-domstolen gav den 18 december 2007 bakläxa åt den svenska modellen, med snåriga kollektivavtal som facken kan driva igenom med hjälp av blockader mot utländska företag.
Göthe Bengtsson, som driver det lettiska uthyrningsföretaget Latswe är lättad.
— Nu slipper jag ha Byggnads springande runt bland mina anställda, säger han.

Göthe Bengtsson tolkar EG-domstolens besked om att det räcker med lettiskt kollektivavtal vid byggjobb i Sverige som en rejäl bakläxa åt Sverige och det svenska facket. Och som en ekonomisk lättnad för företaget.
— Bara försäkringarna i ett svenskt avtal kostar 1 500 kronor per anställd och år. Och sedan är det allt pappersskriveri. Det har gått åt många timmar till att fylla i papper med löneuppgifter och annat. Det var en fruktansvärd kostnad, säger han.

I stället för svenskt avtal har han nu tecknat avtal med det lettiska byggfacket.
— Jag betalar några tusen om året för avtal i Lettland, berättar han.

Det lettiska facket är välkommet på arbetsplatserna, säger han, men tillägger att han har svårt att se hur de ska ha möjlighet att kontrollera att avtalets villkor följs.
— Men jag betalar svensk lön. De får ut 16 000 till 17 000 efter skatt i månaden. Det är åtta gånger lettisk minimilön.

Göte Bengtsson har ägnat sig åt uthyrning av lettisk arbetskraft till svenska kunder i sex år. Oftast på korta uppdrag på i snitt tre månader. Mest är det byggföretag som hyr.
Just nu är två av de anställda på jobb i Nyköpingstrakten. Ytterligare sex åker till Jönköpingsområdet i slutet av januari.

På den polsk-svenska handelskammaren i Gdansk tolkar man EG-domstolens utslag mer försiktigt. Vd:n Tadeusz Iwanowski hjälper ett stort antal polska byggföretag som vill ta jobb i Sverige.

— Alla avvaktar. Vi vet inte om den inhemska domstolen kommer att tolka utslaget på ett sätt så att det räcker med polska avtal, säger han.
Tadeusz Iwanowski ger under tiden de företag som hör av sig rådet att teckna avtal och han erbjuder sig att hjälpa till med kontakter och förhandlingar.

— Självklart är det krångligt, särskilt för de företag som försöker klara sig utan hjälp.
Han säger att han varit med om att teckna ett stort antal avtal med facket och att förhandlingarna oftast är smidiga.
— Men för mycket byråkrati är aldrig bra för affärer, säger han.