Nyheter

Lindbäcks tvingas skära ner på personalstyrkan

Lindbäcks fabrik på Haraholmen, Piteå
Lindbäcks fabrik på Haraholmen, Piteå. Foto: Maria Fäldt

Tufft omvärldsläge och nedgång i försäljningen medför att Lindbäcks bygg tvingas skära ner på personalstyrkan.
– Vi måste göra det för att säkra Lindbäcks framtid, säger vd Mikael Brandt.

Det var i måndags som personalen meddelades om kommande varsel. Hur många av de cirka 530 anställda som berörs är ännu inte klart, men det handlar om ett ”betydande antal”, enligt vd:n.
– Hela byggbranschen är i ett tufft läge med tanke på skenande energipriser, höga räntor och höga materialkostnader. Det är den stora bilden, säger Mikael Brandt.
Han tillägger:
– Tyvärr är detta inte en fråga som är uppe i den politiska diskussionen nu och det gör mig frustrerad. Byggbranschen är en stor och viktig spelare för företaget Sverige. Våra politiker borde samverka över blockgränserna och fundera över vad de kan göra för att stimulera den.

Mikael Brandt, vd Lindbäcks bygg
Mikael Brandt, vd Lindbäcks bygg. Foto: Maria Fäldt

Lindbäcks måste agera

Tittar man på den lilla bilden, det vill säga Lindbäcks, så har det varit lönsamhetsproblem under en tid.
– Det har tagit tid att trimma in den stora anläggningen på Haraholmen och det har kanske inte varit den styrning som behövts, säger Mikael Brandt, som tillträdde som vd i maj, från att ha varit styrelseordförande.

Han berättar att de inte hade med sig tillräckligt många projekt in i år 2022, men har jobbat intensivt med att fylla luckorna.
Lindbäcks har också tidigare inlett ett förändringsprogram där organisationen ses över och ska bli mera processinriktad. Men nu stod det klart att organisationen måste bli ännu mindre än vad de först räknat med.
– Jag vill inte kalla det en total härdsmälta, eftersom vi fortfarande skriver avtal, men det är nästan en total härdsmälta. Marknaden är som ett rörligt mål, det vi trodde för två månader sedan är inte relevant i dag. När intäkterna inte är i nivå med vad vi hade förväntas oss så måste vi agera.

Han säger att det inte är fråga om företagets existens, men att man vill agera tidigt. Han är säker på att Lindbäcks kommer att ta sig igenom krisen.
– Vi fyller 100 år 2024 och det kommer vi att kunna fira.

Förhandlingar med facket

Förhandlingar med facket har redan inletts och bolaget hoppas kunna ge närmare besked kring varslet inom några veckor, eller en månad om vilka som berörs.
– Jag upplever att vi har ett gott samarbete med de fackliga representanterna och att det finns en stor förståelse för varför beskedet om varsel kommer. Sett till den nya organisationen handlar det mycket om att säkra kompetensen att se till att organisationen har livskraft så att det finns något att bygga vidare på när vi tagit oss igenom det här, säger Mikael Brandt.

Han berättar att han varit ute och träffat personal och under intervjun är han på anläggningen i Haraholmen.
– Många är oroliga men jag upplever också att det finns en kämparanda bland personalen, att det här är något vi ska ta oss igenom. Jag hoppas att den andan finns kvar men det är ett tufft besked att få, säger Mikael Brandt.