Nyheter

Mattias Klum målar Shanghai med svenska naturbilder

Den världsberömde svenske naturfotografen Mattias Klum deltar i Sveriges paviljong på världsutställningen i Shanghai med gigantiska naturbilder på paviljongens väggar.

Den svenska paviljongen har temat ”Spirit of Innovation” och består av fyra stora kuber – 20 meter höga och 20 meter breda – med smala gränder emellan.

Det är i dessa gränder som Mattias Klums bilder av svensk natur ska dekorera paviljongens väggar på stora dukar i måtten 17 meter gånger 19 meter.

– Vi ska sedan projicera ljus på bilderna så att det ska se ut som att löven rör sig. Vi har också funderingar på att skapa illusioner om djur och människor i bilderna, säger arkitekten Christer Stenmark, projektledare för paviljongbygget på arkitektföretaget Sweco, till Ny Teknik.

Sweco-arkitekten August Wiklund har skapat bilder av paviljongen med Mattias Klums fotografier och också gjort en animerad film över den svenska paviljongen som ligger ute på svenska paviljongens egen hemsida.

Världsutställningen i Shanghai öppnas den 1 maj 2010 och pågår till och med oktober.

Den blir den största världsutställningen hittills med mer än 200 deltagande länder, minst 70 miljoner besökare och en stab på 160 000 personer.

– Det här är stort, fullt i klass med OS i Peking. Ett 530 hektar stort industriområde i centrala Shanghai har rivits för att ge plats åt världsutställningen, säger Christer Stenmark.

Den svenska paviljongen byggs för fullt. Den ska få 3 000 kvadratmeter golvyta, varav hälften utställning och resten kontor, vip-salonger och restauranger.

Tre av kuberna, som byggs av stål, är i princip klara och den fjärde, i svenskt limträ, ska börja byggas just nu. I februari ska allt vara klart.

Efter utställningen väntas den svenska paviljongen stanna kvar i Kina.

Den är konstruerad så att den går lätt att montera ned och flytta. Återvinning och hållbarhet ingår i den svenska paviljongens innovationstema.

En annan miljöfiness är att paviljongen isoleras väl samt kläs med peroferade plåtar som leder bort soljus och värme och kyler av fasaden så att det inte behövs så mycket luftkonditionering.