Krönikor & Debatt

Mer än kontroller krävs mot kriminalitet

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna.
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna. Foto: Byggcheferna

Starka kontrollsystem behövs. Men i kampen mot kriminalitet måste vi jobba mångbottnat, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius i debattartikeln nedan.

Hur mycket fiffel ser du i byggsektorn? Själv har jag både sett och hört talas om mycket konstigt genom åren. Ibland har det nästan känts uppgivet: hur ska vi någonsin kunna bli fria från fusk och kriminalitet?

Den frågan har branschen bestämt sig för att få svar på. Därför skapades Byggmarknadskommissionen för två år sedan, på gemensamt initiativ av branschen (däribland Byggcheferna och Ledarna). Kommissionen fick i uppdrag att kartlägga och få fram åtgärder mot arbetslivskriminalitet inom samhällsbyggnad. I januari släpptes slutrapporten och den kommer att göra stor nytta. Byggcheferna ställer sig helhjärtat bakom många av åtgärdsförslagen, inte minst de som handlar om att ändra sekretessreglerna och göra det enklare för myndigheter och företag att samarbeta.

Ur ett chefsperspektiv är det superviktigt att vi kan lita på kontrollsystemen. I bolag med hundra- eller tusentals olika företag i sina projekt kan man inte kontrollera allt på plats – och det ska inte heller vara byggchefers jobb. Särskilt för platschefer är mängden administration redan orimligt stor. När vi tvingas in på kontoren för att fylla i blanketter och skriva rapporter förlorar vi det viktiga ledarskapet och känslan av närvaro, insyn och delaktighet på våra byggen. Det gör att vi lämnar målburen mer öppen än nödvändigt för kriminella krafter.

Bottnar i mänskliga beteenden

Nej, kontrollerna måste upp på systemnivå. Då kan vi i vår vardag fokusera på att skapa transparenta och sunda arbetsmiljöer. För problemet bottnar ju inte i kontrollerna: det har sin grund i mänskliga beteenden. Till exempel är vi oerhört pressade av tid och ekonomi. Det gör att vi gärna hyllar den som hittar ett kreativt sätt att lösa en närapå omöjlig situation. Men det gör samtidigt att beslut på gränsen till det otillåtna uppmuntras.

Att politiken förstår problemet är bra, bostadsminister Johan Danielsson lovade vid rapportsläppet att vi kan räkna med förstärkta åtgärder, men mycket är upp till oss själva. Som chefer och ledare har vi stor möjlighet att påverka. Vi kan lyfta fram positiva beteenden, vi kan aktivt uppmuntra visselblåsning – och vi kan, framför allt, föregå med gott exempel.

Jag tänker ofta på den genialt enkla ramsa som etikprofessorn Tomas Brytting formulerat: ”Lagen, magen, löpet.” Om du nu gör detta, bryter du då mot lagen? Och även om det är lagligt, hur känns det i magen? Skulle det kunna hamna på en löpsedel? Om du närmar dig en gråzon, eller blir osäker på vad som är okej, kan de tre punkterna guida dig.

En tung slutsats från Byggmarknadskommissionen är att kriminaliteten i branschen växer. Men jag vill ändå ta fasta på att viljan till förändring växer ännu mer. Tack för att du är med och bidrar till det.

Jeanet Corvinius

Ordförande Byggcheferna