Nyheter

Minibar slopas för energieffektivitet

Lerkendal Hotel i Trondheim handlar inte om emissioner av koldioxid. Det handlar i stället om ett mycket energieffektivt hus. Här finns inga bubbelbad och ingen minibar – hotellet sägs bli ett av världens mest energieffektiva hotell. Illustration: Vizworks Hent As.

Lerkendal hotel visades upp vid Ecoforum på Stockholmsmässan. Ferry Smits från norska Ramböll berättade om projektet.

– Många talar om energi och i det här projektet handlar det om att prova nya saker, berättar Ferry Smiths och visar också en slide med ett Einsteincitat som går ut på att den som aldrig gjort ett misstag inte heller provat något nytt.

Hotellet är tänkt att bli klart exakt 16 maj 2014, dagen före Norges nationaldag.

Hotellet, som ska drivas av Scandic, ligger precis bredvid Lerkendal stadion där Rosenborg spelar hemmamatcherna. Voll arkitekter i Trondheim har ritat hotellet och byggherre är Lerkendal Invest  AS. Hent AS bygger det i totalentreprenad. Och förstås Ramböll.  

Ferry Smits berättar att hotellet ska få 400 rum och ha 1 200 sängplatser. Dessutom ska det bli 10 000 kvadratmeter kontor och ett kongresscenter för runt 1 800 personer.  En av huskropparna ska bli 22 våningar, varav 20 över mark, och 75 meter hög. Hotellet försöker bli så effektivt som möjligt, utan energibovar. Det ska designas i enlighet med den norska standarderna NS 3031 och NS 3701 vilket innebär passivhusstandard för byggnader som inte är bostäder.

– Vi tar bort allt det som inte är nödvändigt. Inga bubbelbad, ingen minibar och inga ismaskiner i korridorerna. Vi gör allt för att nå ambitionen att komma ner till en energiförbrukning av 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Genomsnittet idag ligger runt 320 kilowattimmarh. Hotellet kommer att ha en kompakt form och väldigt bra isolering. Isoleringen ska dock inte vara överdimensionerad.

Brukare och gäster kommer också att kunna påverka utfallet. Varje hotellvåning är indelad i två ventilationszoner med individuell styrning och man har skapat ett bokningssystem för att styra rumstilldelningen. Rummen kommer inte att ha golvvärme utan individuellt styrd luftvärme. Något som inte är så lätt med hotell då beläggningen är väldigt ojämn. På sommaren då beläggningen är lägre funderar man på att köra energiöverskottet till stadion bredvid.

Man kommer att arbeta väldigt medvetet med mängden glasytor i fasaden, termiska ventilationsschakt, använda lågförbrukande hissar som ska förbruka runt 30000 kWh per år, utvändiga persienner och energiåtervinning från kylanläggningen för att få effektivitet och behagligt inomhusklimat.

Man kommer att tillföra energi med – förutom energiåtervinningen – el till pumpar, utrustning, belysning och liknande. Vidare kommer man att använda värmepump till varmvatten, värme och kyla. Dessutom kommer man att ha runt 300 kvadratmeter solpaneler och även addera lite från fjärrvärmen vid behov.

Kommer då Lerkendal hotel att lyckas bli ett av de mest energieffektiva hotellen i världen?

– Det är tusen parametrar som styr hur vi lyckas och det finns alltid risk att något kan gå fel. Ingen vet egentligen hur det kommer att gå, avslutar Ferry Smits.

Hans Loord