Nyheter

Mutåtalad toppolitiker avgår

I juni åtalades Lars-Erik Salminen (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, för grovt mutbrott. Nu lämnar han sitt uppdrag.

Lars-Erik Salminen har varit Solnas ordförande i kommunstyrelsen i cirka tio år. Nu meddelar han att han avgår.

— Under mina år som ordförande har målet varit att arbeta för solnabornas bästa och ta Solna till toppen i kommunsverige och Europa. Det har uppnåtts, säger Lars-Erik Salminen i ett uttalande på Solna stads hemsida.

Lars-Erik Salminen åtalades i juni, tillsammans med fem andra personer, för eventuell inblandning i en misstänkt muthärva. Härvan ska ha uppstått i samband med bygget av nya Nationalarenan i fotboll, ett jättebygge som ska stå klart 2012.

Lars-Erik Salminen åtalades för grov bestickning, alltså för att ha betalat mutor, alternativt medhjälp till grovt mutbrott.

I samband med åtalet tog time-out från sitt arbete, för att reflektera och för att skydda sin familj. I slutet av juli återgick han dock i tjänst.

— Beslutet grundar sig på tre faktorer. För det första på grundprincipen att man betraktas som oskyldig tills rättsprocessen är avklarad. För det andra att det inte framkommit några nya fakta i åtalet. För det tredje det starka stöd jag fått från Solnas medborgare och mitt parti, skrev han då i ett pressmeddelande.

Varför har du nu ändrat dig?

— Jag tror att jag underskattade sprängkraften i att komma tillbaka. Det har varit ett tryck både från media och också andra politiker. Det har varit journalister som häckat utanför dörren och det inkräktar för mycket på familjelivet, säger han.

— Sedan var det någon annan som använde ordet time-out. Vad som hände efter åtalet var att jag gick på semester.

Nekar du fortfarande till alla misstankar?

— Ja. Vad som har hänt är att jag gjort ett muntligt avtal och det kan aldrig vara olagligt. Jag har aldrig gjort något olagligt.

Du ska fortfarande ha kvar dina andra politiska uppdrag. Kan man ha politiska företrädare som är åtalade för brott av denna kaliber dessutom?

— Ja, varför inte. Är jag dömd för något? Vi lever väl i ett rättssamhälle?

Vad ska du göra fram till rättegången?

— Jag sitter fortfarande kvar i kommunfullmäktige. Annars vet jag inte.

Rättegången startar den 20 februari nästa år.

— Hans avgång påverkar ingenting eftersom utredningen är klar. De sex personer som åtalades i juni är fortfarande åtalade, säger chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption, till Byggvärlden.