Nyheter

NCC åtalsanmäls för dödsolycka

Belastningen på lyftöglan var upp till åtta gånger för hög. Därför brast den och en 26-årig man omkom när en betongpelare välte över honom. Nu åtalsanmäls NCC för olyckan vid Centrallasarettet i Västerås, skriver Arbetarskydd.

Den 5 februari i år höll anställda vid NCC Construction Sverige AB på med att montera en 1,9 ton tung betongspelare stående på ett betongfundament till en ny vårdbyggnad. Pelaren hade lyfts liggande från upplag till stående på fundamentet. Först där brast öglan.

— I pelartoppen fanns en ingjuten M16-hylsa som lyftöglan bultades i. Brottet på godset var inte i själva öglan utan i nivå med pelartoppen, berättade Bo Karlsson, affärschef för NCC i Stockholm — Mälardalen, för Arbetarskydd kort efter olyckan.

Arbetsmiljöverkets utredning visar, att NCC inte följde montageanvisningen från tillverkaren, Strängbetong. Enligt den skulle pelarna lyftas med vajer, som inte var stum utan följsam, i det ingjutna skruvfästet i pelartoppen.

I stället använde NCC fasta lyftöglor, som enligt märkningen var avsedda för lyft om maximalt 1,2 ton — och då bara under förutsättning att man lyfter rakt upp, utan brytningsvinkel. I stället lyfte man pelarna liggande, med en vinkel som i början var 90 grader. I det läget var öglans kapacitet endast en femtedel.

— NCC hade skaffat fyra lyftöglor för att lyfta 60 — 70 pelare. Hur många lyft man redan gjort med den brustna öglan vet vi inte. Men ytterligare en, till synes hel, ögla analyserades. Och den hade sprickor, så det handlar troligen om materialutmattning, säger arbetsmiljöinspektör Joakim Sand till Arbetarskydd.

Enligt Arbetsmiljöverket bröt NCC även mot en hel rad andra arbetsmiljöregler.
• Man valde inte ut arbetare för pelarmontaget som hade tillräckliga kunskaper för att bedöma lyftöglornas begränsningar.

• Man instruerade varken dem eller kranföraren hur arbetet skulle utföras säkert.

• Man spärrade inte av riskområdet. Därför kom den omkomne, som inte hade någon arbetsuppgift som hängde samman med lyftet, in i riskområdet.

Per Turesson / Arbetarskydd

Läs fler nyheter på www.arbetarskydd.se