Nyheter

Nya stormar kring Lelånghus

Det stormar återigen kring Lelånghus byggen i Rågsved. Husens konstruktion döms ut av professor Bo Källsner. <br/> — Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

I tisdags besökte Bo Källsner, gästprofessor i bärande träkonstruktioner vid Växjö universitet, Lelånghus fyravåningshus i Rågsved tillsammans med Hyresgästföreningen. Syftet var att inspektera de dragband som förankrar huset mot vindlaster.

– Jag tycker inte detta var professionellt gjort. Det här måste man göra något åt, säger han.

Dragbanden löper från flera fästpunkter på huset ner genom väggarna och förankras i marknivå. Det är en konstruktionslösning som krävs när byggnadens tyngd inte är tillräcklig för att stå emot stark blåst.

Bo Källsner ifrågasätter framför allt materialvalet i banden i huset i Rågsved.

– Vi dimensionerar våra hus för att de ska stå i åtminstone 50 år. Jag tvivlar starkt på att elasticiteten i de här banden kan bibehållas i så lång tid. Textilfibrerna blir sannolikt väldigt spröda. Normalt sett använder man stålband, säger han.

Utifrån fotografier från byggskedet tycker han även att förankringen i marken verkar slarvigt gjord. Dessutom noterade han att det finns sprickor i fasaden där regnvatten kan komma in.

Nu ska Hyresgästföreningen försöka få fram konstruktionsritningarna så att Bo Källsner kan undersöka dem närmare.

— Jag måste ha konstruktionsritningarna och se hur det har beräknats för att kunna säga om det är någon fara eller inte, säger Bo Källsner.

Lelånghus vd Lars Erik Rhodin befinner sig i Thailand och lägger på luren innan Byggvärlden hinner ställa några frågor.

Hyresgästföreningen ska även försöka få kommunen att agera i hållfasthetsfrågan. Samtidigt fortsätter föreningen att arbeta för att få till stånd en tvångsförvaltning av byggnaderna.

Kjell Sundström, chef på bygglovsavdelningen på Stockholms stad, säger att Bo Källsners ifrågasättande av hållfastheten kommer att bli en senare fråga för kommunen. Om kommunen finner att det finns stora brister i hållfasthet som inte åtgärdas kan det bli tal om nya vitesförelägganden.

— Just nu är det fråga om användningsförbudet och brandskyddsfrågan. Vi har haft ett teknikmöte med brandkonsulter och byggherrens kvalitetsansvarige och det var ett fall framåt. Nu ska det till några ytterligare undersökningar och vi hoppas att det snart ska lösa sig, säger Kjell Sundström.

Byggvärlden har skrivit flera artiklar om de tre byggnaderna i Rågsved som har fått användningsförbud på grund av brister i brandskyddet. Lelånghus har överklagat användningsförbudet.

Flera av hyresgästerna har flyttat ut ur lägenheterna.