Nyheter

Ödehus bara förnamnet

Ekande tomma. Fyllda med bråte och minnen. I stället för människor har sand, radioaktiv strålning, och vargar flyttat in. Byggvärlden listar några övergivna städer.

Kolmanskop

Bland Namibias sanddyner ligger Kolmanskop. Den före detta staden är ett minne från områdets diamantrusch som för bara några generationer, sedan fick lycksökare att vallfärda hit. Staden övergavs i mitten av 1900-talet. I dag sveps staden sakta men säkert in av sand och glömska.

The Kowloon Walled City

Eller “mörkrets stad”, som den också kallades, var egentligen inte en stad utan snarast en stadsdel i Hong Kong. Under några decennier på 1900-talet var området en blomstrande urban formation. The Kowloon Walled City sägs ha varit det mest tätbefolkade området i världen, någonsin. På en yta av 200 gånger 100 meter bodde nästan 35 000 människor här innan det revs i början av 1990-talet.

I det labyrintartade området blandades ”vanliga” boenden med bordeller, casinon, restauranger och opiumhålor. Inga myndigheter ville ta ansvar, så i stället styrde olika formationer inom den kinesiska maffian.

San Zhi

Det började bra. Vid kusten på norra Taiwan, skulle det uppföras ett exklusivt semesterboende för de rika. Sedan gick det snett. Väldigt snett. Exakt vad som hände är svårt att få reda på vid en sökning på internet. Få verkar vilja prata om det. Men det tycks ha inkluderat dödsolyckor. San Zhi övergavs i vilket fall under 1970-talet, innan området stod klart. Kvar stod färgglada, futuristiska byggnader, som hämtade ur en science fiction film. Efter att turister vallfärdat hit revs San Zhi för några år sedan.

Gunkanjima

Utanför Japans västkust ligger Gunkanjima, eller ”slagskeppsön”. Det är en övergiven ö, helt fylld av ruiner. Det var när den japanska kolindustrin blomstrade som en stor del av bebyggelsen anlades här under 1900-talet. På den cirka 1,2 kvadratkilometer stora ön bodde som mest cirka 5 000 personer.

Kolgruvan fick dock stänga på 1970-talet efter att kol börjat ersättas av andra energikällor. Därmed var staden dömd att gå under.

Pripjat

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 fick de cirka 50 000 invånarna i staden Pripjat hastigt fly. Pripjat, som ligger i norra Ukraina, hamnade i den skyddszon där människor inte får vistas för att den radioaktiva strålningen är för hög. I stället har området blivit en tillflyktsort för djur. Övergivna huskatter samsas numera med bland annat vargar, älgar, visenter, hjortar och inplanterade vildhästar.