Nyheter

Oväntat uppdrag i Kina

Roger Jakobsson och Judit Erkkonen Bergdahl, Zin arkitektur. Foto: Marie Bergström.

Besöket på en upphandlingssajt för rot-arbeten ledde till ett oväntat uppdrag för Zin arkitektur.

Nu ska de rita lyxvillan åt en stormrik kinesisk affärsman.

– Jag tänkte: det här är nog inte seriöst, säger arkitekten Roger Jakobsson.

När Roger Jakobsson först såg annonsen om villan på upphandlingssajten Servicestart trodde han att det var ett skämt.

– Det är ett forum för tjänster som städning och mindre byggnationer. Vi har fått några utbyggnader därifrån, men så här stora projekt brukar inte ligga där, säger han.

Annonsören efterfrågade en svensk arkitekt som kunde rita ett 4 000 kvadratmeter stort hus i staden Shenyang i norra Kina.

– Jag tänkte: det här är nog inte seriöst, men jag skickade iväg ett mejl på vinst och förlust, berättar Roger Jakobsson.

Det dröjde inte länge innan han fick svar från en man i Malmö som bad honom komma dit för ett möte.

Träffen med beställaren gjorde arkitekten ännu mer tveksam.

– Han kunde inte berätta någonting om projektet förutom att det var en kinesisk byggherre och att jag måste åka till Kina för att träffa honom – inom en vecka! Saken var den att jag skulle på semester till Rhodos just då så jag förklarade att jag inte kunde. Han sa ”okej, men du måste åka direkt när du kommer tillbaka”.

Roger Jakobsson lämnade Malmö med känslan att det inte skulle bli något mer av det annorlunda projektet.

Några dagar senare damp en betald flygbiljett ner i mejlboxen.

– När vi åkte till Kina var jag fortfarande osäker på hur det skulle falla ut. Men när vi kom fram till flygplatsen möttes vi av en delegation på tio personer, varav en kom från Exportrådet och skulle agera tolk. Då kunde jag andas ut.

Först senare – efter att ha träffat kunden och fått uppdraget – fick arkitekten förklaringen till den annorlunda anbudsvägen.

Det visade sig att kunden, som äger ett stort byggföretag i Kina, hade varit i Malmö några månader tidigare och besökt Västra hamnen. Han var då i full färd med att bygga sin nya privatbostad hemma i Shenyang och när han såg arkitekturen i Västra hamnen blev han tagen.

– Han ringde hem och sa ”stoppa bygget! Vi ska ha en svensk arkitekt”.

Byggföretagaren gav i uppdrag åt en av guiderna som var med på Malmöresan att hitta en arkitekt. Guiden, som inte hade någon kunskap om byggbranschen, valde att lägga ut en annons på den första upphandlingssajt han hittade.

En sajt som Roger Jakobsson i dag är väldigt glad att han surfade in på.

– Det är ett otroligt spännande projekt. Vi har ritat några svenska flerbostadshus tidigare, men det är första gången vi ritar en sådan här lyxanläggning.

Enligt den ursprungliga ritningen skulle villan bli en traditionell kinesisk byggnad med böjt tak.

Nu ska huset i stället andas Skandinavien.

Zin arkitektur har utgått från den redan färdigbyggda souterrängdelen och utformat en trevåningsvilla ovanpå. I huset kommer det att finnas en biosalong, simbassäng, verkstad (för byggherrens 13 bilar) och tjänstebostäder för de anställda. Bästa läget i huset får företagarens några månader gamla dotter, som kommer att ha i stort sett hela övervåningen för sig själv.

– Eftersom anläggningen är så stor har vi skapat dynamik genom ett modernistiskt kubtänk och en fri fönstersättning. Man ska kunna avläsa funktionerna i fasaden.

För att värna miljön får huset bland annat ett biotoptak med bikupor och solpaneler.

I projektet samarbetar Zin arkitektur med landskapsarkitekten Urbio som ska rita den stora trädgården.

– Kunden vill ha en symbios mellan hus och trädgård. Vi gör vårt bästa för att uppfylla hans önskemål, men för att vara riktigt ärliga förstår vi inte alltid hans statements om den skandinaviska arkitekturen, säger Roger Jakobsson.

För Zin arkitektur är lyxvillan ett viktigt projekt – och kundens krav är höga.

– Man känner direkt när de börjar betala att det blir en annan stämning. Jag misstänker att prisskillnaden är stor mellan oss och ett kinesiskt kontor och då gäller det också att vi levererar. Man känner en press att han ska bli nöjd.

För blir byggföretagaren det kan det innebära vägen in på en stor marknad för arkitektkontoret.

– Hans byggföretag är enormt, långsiktigt finns det stora möjligheter. På 20 år ska det byggas lika många hus i Kina som det finns befintliga hus i USA i dag. Det vore fantastisk roligt att få vara med och bidra där, inte minst med miljötänket.

Efter en omtumlande inledning av projektet börjar det nu kännas mer stabilt.

Ritningarna börjar bli klara och nästa vecka är det dags för en ny resa till Shenyang. Om allt går enligt planerna ska huset börja byggas i april.

Egentligen finns det nu bara ett orosmoln.

– Det vore väldigt jobbigt om han skulle åka till Australien nästa vecka och fastna för arkitekturen där, säger Roger Jakobsson och skrattar.