Det råder oro i världen; det är krig och handelskrig och en president i USA som kan hitta på vad som helst. Även om räntan i Sverige nu är förhållandevis låg spelar världsläget en stor roll.
– Trots att hushållen nu får en bättre ekonomi finns risken att de blir försiktiga, säger Ludvig Uggla, analytiker på Prognoscentret.
Ludvid Uggla medverkade tillsammans med före detta riksbankschefen Stefan Ingves och Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen, vid debattpunkten Framtiden för byggbranschen baserat på det ekonomiska läget. Moderator var Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra.
Det konstaterades direkt att kostnadsutvecklingen, inflationen och de höga räntorna har lett till ett rejält minskat bostadsbyggande samtidigt som andra områden går bättre. Nu ser det bättre ut för Sverige, men omvärlden oroar.
– Vi styr inte över allt själva och Sverige har en liten ekonomi. Men vi ska komma ihåg att vi har en lång tradition i landet av att sälja grejer till andra och vi är bättre än många andra på strukturomvandlingar. Sen händer allt snabbt, varje morgon möts man om något uttalande från Trump som kan leda till att man får skifta handelsflödena. Vi får nog räkna med att vi får ha den räntan vi har i dag, någon nollränta kan vi inte räkna med, säger Stefan Ingves.
Ljuspunkter
Vissa regioner sticker ut positivt, enligt Ludvig Uggla.
– Även om Northvolt har drabbats negativt så finns det industrisatsningar i norra Sverige som gör att även bostäder byggs.
Fredrik Isaksson från Byggföretagen säger att många medlemsföretag har svårt att få ihop kalkylerna med nuvarande byggkostnader och den ansträngda hushållsekonomin och att de företag med bredare verksamheter har det bättre än de som enbart bygger bostäder.
– Och det är risk att många blir försiktigare när världsläget är oroligare. Vi efterfrågar strukturella reformer; snabbare ledtider och en snabbare process för att komma till skott. Det är något vi bör tänka på framöver. Vi skulle även behöva utveckla det industriella byggandet. Många företag har en god anpassningsförmåga, men det är för hårda regelverk och det ser olika ut i många kommuner.
Allt varmare och fler äldre
Han trycker även på kompetensfrågan.
– Vi har haft brist på kompetens och det gäller fortfarande, det gäller att satsa på utbildning och attrahera rätt kompetens. Och vi behöver bygga fler bostäder, men det behöver inte enbart vara nya, det går till exempel att ombilda lokaler till bostäder.
Ludvig Uggla tror framöver på en fortsatt prioritering på infrastruktur från politiken.
– Även effektiviseringar, bland annat kopplat till energidirektivet.
Stefan Ingves tror också att vi måste tänka mer långsiktigt.
– Vi vet att det blir varmare och det måste hanteras. I Europa får vi även en snabbt åldrande befolkning, invandringen kommer att behöva öka. Sen har vi strukturomvandlingar, vi har cirka 190 kommuner i landet i dag, det är 150 för många.