Nyheter

Partiledare deltog i protestmöte mot Nobelbygget

Manifestationen blev välbesökt. Foto: Anna Sjöström

Nu har frågan om Nobel center på Blasieholmen blivit en fråga för rikspolitikerna.
När stadsmiljöföreningen Blasieholmens vänner höll manifestation mot Nobelbygget deltog både Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD).

Manifestationen, som hölls på Nybroplan på Östermalm i Stockholm, var välbesökt.
– Syftet med det här mötet är att få de tre partierna som är för bygget att ändra sig, inledde Björn Tarras-Wahlberg, ordförande i föreningen Blasieholmens vänner. 
Han fortsatte:
– Det här  är ett viktigt möte som kan ge avtryck i flera hundra år framöver. Lagar kommer och går och kan ändras,. Men river man något och bygger nytt så står det kvar längre. Nu är det skarpt läge. Vi vill gärna ha ett Nobel Center, men inte på Blasieholmen. Vi kommer att kämpa in i det sista.

Han uppmanade också deltagarna att vara hyggliga och balanserade mot de talare som är för bygget.
En uppmaning som inte många följde, visade det sig.

Liberalernas partiledare Jan Björklund var först ut av politikerna.
Han sa att Stockholm är världens vackraste huvudstad och att både staden och Nobel är en del av vårt kulturhistoriska arv. Han är för ett Nobel Center, men frågorna är vart det ska placeras och hur det ska gestaltas för att smälta in i Stockholm. 
– Jag är för kärnkraft, men jag är emot ett bygge som ser ut som en kärnkraftsreaktor på Blasieholmen. Alfred Nobel vänder sig nog i sin grav och vi måste stoppa vandaliseringen av vårt kulturhistoriska arv i Stockholm, avslutade Björklund.

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, fick förhinder i sista stund och ersattes av Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad. Han sitter också som ledamot i Stockholms kommunfullmäktige och som ledamot i stadsbyggnadsnämnden.
– Blasieholmen behöver utvecklas, men inte på vilka villkor som helst. Jag undrar vem som har efterfrågat den förändringen? Man brukar säga att det är insidan som räknas, men i det här fallet är det inte så. Vi ska inte låta Londonbaserade arkitekter bestämma hur Stockholm ska se ut, det gör vi bäst själva. Att tillåta det här bygget är som att stoppa in en köttkorv i munnen på en vegan: det är både osmakligt och opassande, sa han. 

Jan Valeskog, (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, gick upp på scen för att försvara bygget. Han möttes av burop.
– Jag känner att det behövs en bättre balans i diskussionen. När detaljplanen antogs var alla partier, utom ett, för. Platsen har länge varit sparad för en märkesbyggnad, men från början var det inte klart vad det skulle bli.
Han påpekade också att i nästan alla stadsbyggnadsprojekt finns det en Björn Tarras-Wahlberg som protesterar mot byggen och att det är vanligt att många är kritiska. 
– Jag är säker på att det kommer att bli en tillgång för Stockholm när det är klart och att många kommer att vara stolta över ett Nobel Center på Blasieholmen.

Han fick frågor om trafiksituationen, där farhågorna är att det helt enkelt inte finns plats för alla bussar och att gatorna runt omkring kommer att bli igenkorkade.
– Många besökare kommer att anlända med båt. Där handlar det om logistik och man får helt enkelt se till att ha olika slot-tider. Buss kommer inte att vara det dominerande färdmedlet dit och närmsta tunnelbanenedgång kommer att ligga endast 300 meter bort, svarade Jan Valeskog. 

Publiken skanderade: ”Flytta bygget, flytta bygget.”

Joakim Larsson, (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, gick också upp för att tala för bygget.
– En del tycker att det är fult, andra tycker att ny, djärv arkitektur är vacker. Skönheten sitter i betraktarens ögon. 
Han tyckte också att de som protesterade skulle tänka till och fundera på om detta är den viktigaste frågan som kommer att avgöra vilket parti de röstar på i riksdagsvalet.
– Om bygget av Nobel Center på Blasieholmen är viktigare än sänkta skatter och trygghet så tycker jag att ni ska rösta på något annat alliansparti. 

– Har inte du som politiker skyldighet att ta hänsyn till vad dina väljare vill? frågade Tarras-Wahlberg.
– Frågan är redan politiskt avgjord. Nu är vi mitt i en process och inväntar domstolens beslut, svarade Larsson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes av jubel.
– Jag förstår att Stockholm och andra städer måste växa, men inte på bekostnad av vårt kulturarv. Jag förstår inte varför något så fult ska få förstöra vår stad. Vi vill se utveckling, men med respekt för de som levt här före oss, vår historia och vårt arv. 

Blasieholmens vänner kommer även att hålla ett möte 20 oktober. Det är dagen efter att överklagan till Mark- och miljööverdomstolen ska ha lämnats in. 

Bakgrund: 
I maj sa mark- och miljödomstolen nej till detaljplanen för Nobel Center.
Skälen var bland annat att planen innebär påtaglig skada på riksintresse för kulturmiljövården, att trafikfrågan inte är löst på ett tillfredsställande sätt och att bygget skulle innebära betydande olägenheter för en grannfastighet.
Staden fick förlängd tid på sig att formulera sin överklagan till Mark- och miljööverdomstolen, fram till den 19 oktober.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet i Stockholm är för ett Nobel Center på Blasieholmen.
Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna är emot.