Nyheter

Peab råddes att hålla tyst

I juli polisanmälde Peab en av sina medarbetare, bland annat för att ha skickat luftfakturor till kommunala Hjällbobostaden. Men kommunens moderbolag för allmännyttan ska ha försökt tysta affären säger nu byggföretaget.

Det är i senaste avsnittet av SVT:s program Uppdrag granskning som Peabs vice vd Mats Johansson berättar att företaget råddes hålla tyst om de misstänkta oegentligheterna. Rådet ska ha kommit från AB Framtiden, som är moderbolaget för allmännyttan i Göteborg.

Peab informerade AB Framtiden så fort de fått klart för sig att allt inte stod rätt till. Bland annat ska Peabs före detta medarbetare ha hjälpt en egenföretagare att skicka falska fakturor till kommunala bostadsbolaget Hjällbobostaden för arbeten som inte utförts.

Efter att ha fått rådet att hålla tyst så var Peab också det, i några månader. Till slut valde dock byggföretaget, via en chef i Göteborg, att berätta vad som hänt. Direkt efter att han gjort det ska han ha blivit uppringd av en chef på AB Framtiden.

— En av våra medarbetare blev utskälld av någon chef på Framtiden, för att vi bekräftat att det rörde sig om Hjällbobostaden, säger Peabs informationschef Gösta Sjöström till Byggvärlden.

Gösta Sjöström tillägger att man på Peab tolkade önskemålet om att hålla tyst som en vilja från AB Framtiden att själva informera om vad som hänt.

— Men om någon av våra anställda begår en kriminell handling så polisanmäler vi det. En polisanmälan är en offentlig handling och vi informerar på vår interna och externa hemsida

Och varför höll ni ändå tyst i flera månader, enligt Uppdrag granskning ända tills polisanmälan kom ut i media? Innebär det att ni bara är öppna när ni väl blivit påkomna?

— Vår kund ville att vi skulle ligga lågt. Av affärsmässiga skäl respekterade vi det till en början, men den första juli gjorde vi en polisanmälan. Med facit i hand inser vi att det skulle vi gjort tidigare.

AB Framtiden förnekar dock bestämt anklagelserna.

— Det har inte skällts ut någon. Jag vill inte kommentera Peab, vad de säger får stå för dem, säger Carl-Johan Korsås, vd för AB Framtiden till Uppdrag granskning.

Nils-Eric Schultz, statsåklagaren som just nu leder fem utredningar i den växande muthärvan, berättar också i Uppdrag granskning om hur det gick till när den häktade personen på Peab greps. I mannens bostad fanns det personer från ett företag som utförde golvarbeten.

— De förklarade att kostnaderna för det jobbet skulle faktureras en skola. För dem var det inga konstigheter. Så jag tror att fifflet är av betydligt större omfattning än vad vi har trott, säger han till tv-programmet.