Nyheter

Peab storsatsar på hyresrätter

I lågkonjunkturen satsar Peab på att få ner kostnaderna och att bygga hyresrätter. – Den som drar igång byggen nu gör helrätt, säger bolagets grundare och vd Mats Paulsson. Och receptet har varit framgångsrikt.

När Peab presenterade sitt halvårsresultat i slutet av sommaren stoltserade bolaget med en stark orderingång under andra kvartalet.

– Vi redovisade en större orderstock än i fjol, det tycker vi visar att vi kan hänga med på prisbilden och att vi har kundernas förtroende, säger Mats Paulsson.

Mats Paulssons arbetsrum i Förslöv i nordvästra Skåne är rymligt men enkelt. Skrivbordet är nästan tomt på papper och någon dator finns inte. Fönstren vetter mot en hästhage med vita staket. Själv är Mats Paulsson ledigt klädd i randig skjorta, jeans, kavaj och Peabmärkta strumpor.

Peab har varit aktieanalytikernas favorit under finanskrisen. Återköpet av Peab Industri och satsningarna på hyresrätter och anläggning sågs som smarta drag. Nu jobbar Peab hårt på att bli mer effektiva.

Kostnaderna ska pressas genom att göra rätt från början, industrialisera byggandet och öka samordningen inom företaget. På bostadssidan är målet att minska kostnaderna med 20 procent på ett och ett halvt år.

Företaget har startat en ny fabrik i Ängelholm som ska öka serietillverkningen. Hittills har satsningen kostat mellan 100 och 200 miljoner kronor, uppger Peabchefen.

– Den går enligt planerna. Under 2011 når vi full produktion om allt går som det är tänkt. Vi ska industrialisera så långt vi nånsin kan, säger Mats Paulsson.

Peab Industri, med verksamhet som maskinuthyrning, asfaltproduktion och grundläggning, stod bara på egna ben i ungefär ett år innan det köptes tillbaka av Peab.

Varför köpte ni tillbaka Peab Industri?

– För kristiderna. Vi var rädda att någon annan skulle köpa det. Om något utländskt bolag hade köpt det hade de fått alla de resurserna. Då hade vi blivit sårbara, det förstod inte aktieanalytikerna först. Nu har vi alla råvarorna vi behöver i byggprocessen.

Men var det fel att knoppa av Peab Industri?

– Nej, när vi knoppade av det var det helt rätt. Vi växte så mycket då. De fick en helt annan kraft och köpte upp flera bolag, säger Mats Paulsson.

Efter finanskris och konjunkturfall har nu Peab märkt en ökad efterfrågan på bostäder.

– Det är en stor efterfrågan på hyresrätter, men även bostadsrätter har svängt upp, säger Mats Paulsson.

Fortfarande finns dock en tröghet i det finansiella systemet, det är svårt att få låna pengar för att starta nya byggprojekt.

– Det är viktigt att staten hjälper till med garantier till bankerna, säger Mats Paulsson.

Det är också viktigt att tillverkning av insatsvaror kommer igång snabbt igen, menar Peabchefen.

– Byggmaterial och insatsvaror är det ingen som har tjockt på lager. Vissa insatsvaror märker vi redan nu att det börjar bli ont om, till exempel stålkonstruktioner. Risken är att när det väl vänder, så vänder det för snabbt. De som drar igång byggen nu gör helrätt.

Nu satsar Peab mycket på att starta byggen av hyresrätter.

– Det behövs hyresrätter i dag. Och det är rätt nu att bygga billigt. Då får vi igång folk i arbete och har resurser den dag marknaden kommer igång igen. Malmö har gett oss en marktilldelning på 3 000 lägenheter och vi jobbar bland annat med Göteborg, Helsingborg, Stockholm, Skövde, Sigtuna och Södertälje.

I Södertälje har ni bildat ett bolag tillsammans med Södertälje kommun. Varför gjorde ni det?

– Det var Anders Lagos initiativ för att få igång byggnation och minska arbetslösheten. Vi ska skola in invandrare i byggbranschen, vi kan lära av dem och de kan lära av oss. De går på utbildning samtidigt som de bygger, säger Mats Paulsson.

Men varför gör Peab det?

– Vi är samhällsbyggare. Man måste se helheten. Om vi tar hand om dem och de får känslor för Peab, då får vi fantastiskt duktiga hantverkare, säger Mats Paulsson.

I dag härrör 50 procent av Peabs omsättning från någon form av förtroendeentreprenad.

– Vi har alltid kört så i Peab, men nu har det ökat mer och mer. Då jobbar man hand i hand med beställaren, det är inte två parter utan en part. Det är rätta sättet att jobba på, säger Mats Paulsson.

I år är det 50 år sedan bröderna Erik och Mats Paulsson började som sophämtare på Bjärehalvön. Från början avsattes 60 miljoner kronor för att fira jubileet.

– Men det kan man inte göra när man drar ner och rationaliserar och varslar folk. Så vi drog in firandet, vi använder pengarna i stället för att satsa på vår personal, på utbildning och på att behålla lite fler, berättar Mats Paulsson.

Jag hörde talas om att ni fick applåder på årsstämman för det beslutet. Stämmer det?

– Ja, det var helt otroligt, säger Mats Paulsson.

Vad är det som har gjort att du och Erik har kommit så här långt?

– Det har bara blitt så. Det är viktigt att skaffa människor omkring sig som har erfarenhet. Vi har varit lyhörda. En viktig bit är kunden, vad kunden vill ha. Men det är inte bara pengar, man måste kunna betala sina räntor och göra en kalkyl, men man måste styra med hjärtat. Man måste se till att alla har det bra.

– På Bjärehalvön där vi startade fanns inga arbetstillfällen. Vi har alltid haft lätt att få arbetskraft. Vi satsar mycket på vår personal, på friskvård och vi sätter in pengar så att de kan gå tidigare i pension. Och vi har aldrig satt ett bolag i konkurs i hela koncernen.

Har du någon särskild ledarskapsfilosofi?

– Enkelheten, att vara ärlig, visa förståelse för varandra, att vara ödmjuk och lyhörd för anställda under sig. Förr när jag anställde alla själv kunde jag avgöra på fem minuter om det var en bra person. Men jag var ju ändå finkänslig, så jag lät det gå en halvtimme, säger han och ler.

Mats Paulsson är 65 år men har inga omedelbara planer på att avgå från vd-posten.

– Jag tar ett år i sänder som vd. Jag tror att det är viktigt att lämna i rätt tid, sen kan man finnas med bakom. Vi diskuterar saken varje år, jag och ordföranden, säger han.

När han var 50 år klev han av från vd-rollen. Men bara för några år.

– Vi gjorde så mycket affärer och jag hade så mycket åsikter. Till slut sa de att det är lika bra att du kommer in igen. Det viktigaste är att man tycker att det är roligt och att man är frisk.

Vad är det som är roligt i jobbet?

– Att träffa medarbetare och kunder, att göra affärer och att skapa något.

En glädjedag för Peab-vd:n var den 12 juni i år. Då tog den första kullen sin studentexamen vid Peabskolan, Peabs egen gymnasieutbildning.

– Alla ville ha min autograf i mössan. Det var så man hade tårar i ögonen, säger Mats Paulsson.

Men även om man tycker att jobbet är roligt kan det bli för mycket. När Mats Paulsson var 36 år gick han i väggen.

– Då började jag motionera och delegera. Man ska må bra på jobbet och hemma.

Mats Paulsson kan inte säga hur mycket han jobbar en normal vecka.

– Jag är igång alltid. Sen om det är jobb eller inte… Det är synd bara att man inte har mer tid, säger han.

Förra året drabbades Mats Paulsson av en personlig kris, när hans son Stefan dog.

– Det var jobbigt ju. Men vi har duktiga medarbetare, alla ställde upp. Och livet måste gå vidare, säger Mats Paulsson.

Åker skidor på fritiden

Namn: Mats Paulsson
Ålder: 65 år.
Bor: ”I villa i Ängelsbäcksstrand. Jag har flyttat upp 500 meter från där jag är född.”
Familj: Två söner med familjer. En av sönerna avled förra året.
Utbildning: Sju år i folkskola.
Fritidsintresse: ”Jobb. Lite golf och skidåkning om jag får lite tid över.”