Nyheter

Politik och juridik på AG Advokats bostadsseminarium

Byggvärldens chefredaktör Susanne Bengtsson, Besqabs vd Anette Frumerie samt Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

För andra året anordnade AG Advokat AG-Dagen, då de bjuder in kunder som får möjlighet att lyssna på seminarier om aktuella frågor och nätverka.Dagen avslutades med en paneldebatt där man bland annat diskuterade läget efter valet.

I år träffades mellan 150 och 200 personer på Hilton Slussen i Stockholm.

– Det är en möjlighet för våra advokater att dela med sig av sina specialkunskaper och för byrån att visa vårt engagemang, sa Håkan Bjerle, advokat och managing partner, AG Advokat.

Entreprenören i konkurs – vilket försäkringsskydd finns det och hur funkar det, Kan ÄTA-arbeten utgöra en otillåten direktupphandling, och Ramavtalet som samarbetsform, var några av de ämnen som det hölls seminarier om.

– Vi hoppas att det finns något för alla. Våra kunder kommer från olika delar av bygg- och fastighetsbranschen så vi vill ha en bredd på seminarierna.

Han beskrev årets AG-dag som lyckad eftersom det varit bra uppslutning, givande diskussioner och en intressant paneldebatt. Och han lovar en fortsättning nästa år.

Paneldebatten, som leddes av Byggvärldens chefredaktör Susanne Bengtsson, handlade om bostadsbyggandet i Stockholm.

Panelen bestod av Anette Frumeri, vd Besqab, Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, Mikael Söderlund, grundare av Sthlm Urban Advisors, Svante Jonsson, regional director JLL Capital Markets och Johan Lindberg, advokat och delägare AG Advokat.

De pratade bland annat om situationen efter valet och fick frågan vad de har på sin politiska önskelista.

Anette Frumeri:

– En bostadsminister som tillhör det största partiet, någon som är nära finansministern så att det går lättare att få igenom beslut. Jag önskar också att politikerna ser över flyttskatten och att de satsar ordentligt på att bygga infrastruktur.

Svante Jonsson:

– Jag hoppas att politikerna vänder sitt fokus och istället för att titta på utbudet ska de titta på efterfrågan. Det vill säga titta på vilka grupper det är man ska stimulera så att de kan efterfråga bostäderna som kommer ut. I dag verkar allas budskap vara att vi ska bygga billiga hyresrätter, men det är en lögn. Det finns inga billiga hyresrätter eftersom det är kallt och krångligt att bygga här.

– Vad tror ni kommer att hänga på bostadsmarknaden i Stockholm och nationellt under den här mandatperioden, frågade Susanne Bengtsson.

– Jag tror vi får se fler och fler markanvisningar som lämnas tillbaka till kommunerna. Det kan skapa möjligheter och där kan vi hoppas göra bra affärer, sa Anette Frumerie.

– Jag tror bostadsbyggandet kommer att gå ner rejält. Jag hoppas att de bostadspolitiska samtalen kommer att återupptas, men det kommer att ta tid innan vi ser effekten av de åtgärder som eventuellt beslutas, sa Lennart Weiss.

– Jag som är en obotlig optimist tror att politikerna på riksplanet kommer att samla sig och hitta lösningar. Kommunerna tror jag kommer söka nya aktörer som kan hjälpa till på långsikt, sa Mikael Söderlund.

– Jag hoppas på en förändrad syn på kreditrestriktionerna och jag hoppas att staen använder allmännyttan på rätt sätt, sa Svante Jonsson.

– Det känns som om branschen kommer konsolideras och mindre seriösa aktörer slås ut, sa Johan Lindberg.