Nyheter

Ranglig granne säljes i Visby

Bättre benrangel i källaren än rangligt hus. Så kan de boende i fastigheten Visby Munken 14 tänka när de går trappan ned till källaren. Där väntar ett skelett från medeltiden.

Det är mitt inne i Visby som man just nu kan köpa sig ett hus med en ovanligt benig bonus. I källaren på Visby Munken 14 finns en frilagd grav med resterna av en medeltida människa.

Fastigheten, byggd i så kallad pinnmursteknik, uppfördes redan på 1700-talet, ovanpå en medeltida kyrka, som i sin tur ligger ovanpå en boplats från stenåldern.

— Länsmuseet har undersökt skelettet och kommit fram till att det antagligen är en man från Ryssland eller Östeuropa, säger fastighetsmäklaren Leif Bertwig, som har hand om försäljningen.

Utropspriset för fastigheten ligger på cirka 4,1 miljoner kronor. Förutom en medeltidsman i källaren får man då en boarea på 112 kvadratmeter och en gemensam innergård på 250 kvadratmeter. Totalt är det fyra fastigheter som från innergården har tillgång till källaren.

Får man som köpare av huset ta sina vänner på en skräckpromenad i källaren eller är utrymmet stängt?

— Utrymmet är disponibelt men som fastighetsägare får du inte göra någonting utan bara bevara det som det är. Bara Länsmuseet får röra skelettet, säger Leif Bertwig.

På sin hemsida skriver Leif Bertwig om skelettet att ”Man skulle faktiskt väl kunna sitta bredvid honom och meditera över tingens förgänglighet och historiens oändlighet.”

Du är väldigt poetisk, men rent krasst, skulle du säga att ett skelett i källaren är ett hinder mot eller ett argument för ett bra pris?

— Skelettet är lite kuriosa och påverkar ingenting. Sedan går budgivningen bra. I nuläget ligger priset på 4,9 miljoner kronor.

Och han ligger i vigd jord så det är inte risk för onödigt spökande på nätterna?

— Det är ingen risk för det. Han har legat i jorden i kanske 800 år och i bar jord sedan 1971, och det har inte varit några problem.

Skelettet är också ett tecken på Visbys anrika historia.

— Länsmuseet säger att halva stan är en kyrkogård. Det finns gravar överallt. Men det här är det enda stället där man valt att bevara graven som den är när den blottlagts vid en utgrävning i en fastighet, säger Leif Bertwig.