Nyheter

Rekordbra resultat för konsulterna

Teknikkonsulterna har knappt känt av lågkonjunkturen. Grontmij rapporterar rekordresultat och de tre största konsultjättarna är på jakt efter ny personal. <br></br> — Jag personligen har inte märkt någonting av lågkonjunkturen, säger Ebba Pram

Konsultbolaget Grontmij presenterade nyligen sitt bästa halvårsresultat någonsin. En vinst på 46,9 miljoner kronor innebär en ökning med 20 procent jämfört med första halvåret 2008.
— Vi är mycket nöjda med att kunna presentera ett så starkt resultat när marknaden är så tuff som i dag, säger Ulf Palmblad, vd på Grontmij.

Under hösten planerar Grontmij att rekrytera mellan 60 och 70 personer, om företaget hittar rätt människor. Ulf Palmblad menar att det har varit en fördel för Grontmij att marknaden har blivit tuffare.

— Vi har fått betalt för allt arbete vi gjort. Vi har gjort en massa förändringar under högkonjunkturen men inte maxat vinsterna som vi sett andra göra, genom att köpa upp bolag och anställa.

Även konsultjätten Sweco behöver anställa nya medarbetare i Sverige och söker cirka 100 personer.
— Det är tillväxtrekrytering, framför allt inom infrastruktur och energi. Även inom byggrelaterade områden rekryterar vi en del i dag, utom när det gäller arkitekter, säger Swecos Sverige-vd Eva Nygren.

Sweco Sverige har inte känt av lågkonjunkturen särskilt mycket, men på byggsidan har nedgången märkts. Framför allt arkitekter och konstruktörer har sett en minskad efterfrågan.

— Men vi har så bred verksamhet så vi har inte drabbats i någon nämnvärd omfattning av lågkonjunkturen. Vi har inte haft några stora uppsägningar och har kunnat resursutjämna till viss del så att människor har gått mellan olika verksamheter, säger Eva Nygren.

Till exempel har konstruktörer som tidigare har arbetat inom industri eller husbyggnad kunnat gå in i infrastrukturprojekt.

WSP har också behov av att rekrytera ny personal. Ersättningsrekrytering behövs alltid för att ersätta personal som går till annat arbete. Därutöver behöver bolaget mellan 25 och 50 personer till samhällsbyggnadssektorn och avdelningen för analys och strategi, som arbetar med infrastruktur.

Enligt Siv Axelsson, personal- och informationsdirektör på WSP, har koncernen inte drabbats av lågkonjunkturen i Sverige.
— Nej, det är ett fåtal som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Och inom överskådlig tid ser vi inte något behov av uppsägningar, säger hon.

Både WSP och Sweco uttrycker en viss försiktighet på grund av osäkerheten kring kommunernas investeringsutrymmen nästa år, när arbetslösheten väntas stiga och kommunernas skatteintäkterna minska.