Nyheter

Rivningen går vidare efter tragedin

Rivningen av Högbergaskolan stoppades efter olyckan.Nu har arbetet återupptagits, men sker helt maskinellt. En grävmaskin och en vakt är allt som rör sig på arbetsplatsen.

I slutet av april, ungefär en månad efter olyckan, är det bara gymnastiksalen och en liten del av skolbyggnaden som återstår av Högbergaskolan. Högar av brädor, spikar och papp ligger där skolan en gång stod. En liten bit polistejp på marken vittnar om att här har inträffat en olycka.

Arbetsmiljöverket stoppade rivningen efter olyckan. Men sedan NCC har beslutat att fortsätta arbetet maskinellt, öppnades arbetsplatsen igen. I dag är det bara en grävmaskin som sliter i den kvarstående byggnaden. Nichlas Sjöö och Joakim Ottander från Pulls jobbar som maskinist och vakt. De var inte med vid olyckstillfället, utan anlitades i ett senare skede.

– Den veckan hände mycket. Det är chockartat, säger Nichlas Sjöö. Det 20-tal personer som arbetade här när olyckan inträffade har flyttats till andra arbetsplatser.

– Det var inte någon som ville vara kvar här efter olyckan, säger Rolf Tengnér, arbetsmiljöingenjör på NCC.

Han befann sig på möte med NCCs skyddsombud, när han fick reda på att olyckan hade inträffat. På mötet pratade man om de andra två dödsolyckorna under veckan.

När Rolf Tengnér kom till platsen, var manskapet samlat i gymnastiksalen. Kommunen, som är byggherre, hade sett till att ett kristeam snabbt var på plats.

De anställda som vill har fått träffa psykolog för att prata om olyckan. Några som först inte ville träffa någon psykolog har Rolf Tengnér övertalat.

– Det finns en machogrej att man inte ska prata med ”hjärnskrynklare”. Men jag sa att de inte har något att förlora, berättar Rolf Tengnér.

Rolf Tengnér var själv med om en fallolycka med dödlig utgång vid renoveringen av Berns salonger 1987.

– Jag tror att det är därför jag jobbar med arbetsmiljöfrågor. Jag kommer så väl ihåg dödsannonsen. ”Varför” stod det i den, berättar han.