Nyheter

Så är framtidens byggchef

NORDBYGG. Ha rätt värderingar, och var gärna någonting annat än vit, medelålders man. På seminariet ”Framtidens Byggchefer” diskuterades det mesta en framtida byggtopp behöver veta.

Allvar, skratt och debatt blandades när Byggvärlden ihop med Byggcheferna anordnade seminariet ”Framtidens Byggchefer” på Nordbygg.

Vad behöver framtidens byggchefer kunna? Hur ska branschen tackla det enorma rekryteringsbehovet? Och hur bryter man gubbväldet? Seminariet försökte ge svaren med en handfull föreläsare och en avslutande paneldebatt. Publiken, cirka 70 chefer från branschen, och studenter från Nackademin, var med på noterna.

— Vi måste återupprätta platschefens status, sa Klas E Karlsson på Rekryteringsföretaget Talentia.

Talentias lösning var tvåhövdad: lönedifferentiering och fler förebilder.
— Vi hävdar att lönespridningen i Sverige är för snäv och det måste ändras. Sedan måste vi lyfta fram hjältarna. Vad ser vi i medierna i dag? Det är inte platscheferna utan de allra högsta topparna. Det påverkar studenterna, sade han.

Det sista påståendet speglade ett tema som ofta återkom under seminariet: Det är okej att prata om problemen men byggbranschen, och medierna, måste bli bättre på att säga vad som är bra också.

— Det är för mycket fokus på det negativa, sade NCC:s personaldirektör Mats Pettersson, under hans redovisning av företagets rekryteringsarbete.

Men vad är då problemen som måste nyanseras? NCC:s utbildningschef exemplifierade med en dagsaktuell iakttagelse:
— Jag skrattade när jag kom hit till Nordbygg idag. Det speglar branschen så bra med nästan bara vita och medelålders män överallt.

Problemet förtydligas i en bransch med ett enormt rekryteringsbehov. Och som skulle må bra av större mångfald.
— Byggbranschen är extrem när det gäller män som rekryterar män och äldre som rekryterar äldre, sa Thomas Lindquist, vd på rekryteringsföretaget Linqsearch.

Hans grundpoäng: Det är inte bara en jämställdhetsfråga. Med fler kvinnor ska byggföretagen klara av det enorma rekryteringsbehovet, inte minst av chefer.

I den avslutande debatten sa dock Emma Björlingson, entreprenadingenjör på Skanska, en problematik som bara snuddades vid under seminariet:

— Det är ett problem när många kvinnor hamnar i mjuka positioner, som att jobb med miljö eller på kommunikationsavdelningarna. Det är nog så viktigt men en del kvinnor vill faktiskt jobba med teknik.