Nyheter

Så blir nya Gasklockan

Den nya Gasklockan är lika hög som den gamla, 90 meter. Bild: och Herzog & de Meuron

Den nya byggnaden har samma höjd som den gamla Gasklocka 4, men för övrigt så är det inte mycket som kommer att bli sig likt på kullen i Hjorthagen.
Den nya byggnaden kommer att få en annorlunda utformning med v-formade lägenheter utan runda väggar.
Dessutom ska utemiljön få ett rejält lyft.

Oscar Properties och Herzog & de Meuron har arbetat med planerna och utformningen av Gasklockan sedan 2009.
– Det har varit en lång resa. När vi började titta på det här området fanns här mest gamla fabriker och nu byggs det överallt, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties, som är byggherre i projektet.

Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige i Stockholm i april 2014, men överklagades av flera, bland annat Fortum och föreningar.
Ärendet gick ända upp till Mark- och miljööverdomstolen. Domstolen beslutade att höjden på byggnaden som ska ersätta Gasklocka 4 sänks från 165 meter till 110 meter över nollplanet, för att inte begränsa verksamheten vid Värtaverket.

Detaljplanen vann laga kraft i juni 2016. Den ”nya” Gasklockan har samma höjd som den befintliga i stål, 90 meter, med en bas på 49 meter och en helt ny form.
– Jag är egentligen inte så förtjust i runda byggnader. Jag tycker att det är svårt att göra något bra av rundade väggar, det är svårt att utnyttja ytorna, säger Oscar Engelbert.

Så utformningen blir en annorlunda design där basen utgörs av en cylinder med inskärningar i planlösningen vilka formar tolv olika v-formade ”fingrar”. Resultatet är v-formade bostäder i olika storlekar med sovrum på ena sidan och vardagsrum på den andra.
Den här arkitektoniska lösningen maximerar ljusinsläppet till bostäderna mot söder samtidigt som den minimerar energiförlusten mot norr, vilket även bidrar till att möta områdets höga miljökrav.

– Gasklockans fasad hämtar inspiration från Bobergs klockor och skapas i glastegel som är en uppdaterad och moderniserad version av det klassiska röda teglet. Fasaden fångar och reflekterar ljusets variationer under dagen vilket gör att byggnaden skiftar karaktär efter rådande ljusförhållanden.

Totalt blir det 300 lägenheter, från ett rum och kök upp till fem rum och kök.

När det blir byggstart för Gasklockan 4 är ännu inte klart. Den gamla klockan har börjat rivas, Stockhoms stad är ansvariga för det arbetet. Oscar Engelbert vill sätta spaden i marken så snart det är möjligt och säger att en preliminär byggstart är planerad till hösten 2018. I så fall skulle huset vara klart för inflyttning under 2021.

Gasklocka 3 ligger precis bredvid Gasklocka 4 och en transparent fackverkskonstruktion. Inom den tänker sig Oscar Properties någon form av kulturell verksamhet, men exakt vad det blir är ännu inte bestämt.

Oscar Properties vision är att området ska sjuda av liv och publika verksamheter. Entréplanet i Gasklocka 4 kommer exempelvis att erbjuda allt från kontorsplatser för kreativa verksamheter till service som en deli, ett café, spa samt en förskola.

Landskapet ska utformas av den välkände trädgårdsdesignern Piet Oudolf. Han står bakom flera av världens mest uppmärksammade och välbesökta urbana landskap där The High Line i New York är tongivande.
Nu är det klart att han tillsammans med de nederländska landskapsarkitekterna LOLA skapar de gröna, publika omgivningarna kring projekt Gasklockan.

– Kontakten med naturen blir allt viktigare för stadsbor världen över. Vårt mål med landskapet vid Gasklockan är att skapa en naturlig miljö som är attraktiv och tillgänglig genom alla årstider – landskapet ska ses som en inbjudan till att kliva ut i det orörda, vilda. Precis som platsens industriella arv vill vi att landskapet och planteringarna ska väcka nyfikenhet, säger trädgårdsdesigner Piet Oudolf.

Ett öppet torg mellan byggnaderna, ett slingrande promenadstråk, mötesplatser och en stor trädgårdsäng är några av inslagen.
– Våra projekt slutar inte vid husgaveln. Vi lägger mer och mer fokus på att utveckla områdena kring våra bostadsprojekt, där landskapet och närmiljön utgör en viktig del. Piet Oudolf har stått högst upp på vår lista under många år. Han är en sann konstnär vad gäller landskapsdesign, säger Oscar Engelbert.