Nyheter

Sista dagen i NCC-fabriken

Drömmen om byggbranschens framtidsfabrik i Hallstahammar fick sitt slut på torsdagen. De anställda på NCC Komplett har haft sin sista arbetsdag.

Fabrikschefen Claes-Håkan Wahlberg blir den sista som går hem. Innan dess lämnade de sista tiotalet anställda husfabriken i Hallstahammar. De har ägnat de senaste veckorna åt att olja och plasta in maskinerna.

— Alla får gå hem i dag, det blir bara jag kvar som ska göra ett ”snyggt avslut”. Det här känns inte alls bra, förstås. Jag tror på idén med industriellt byggande, kanske var vi för tidigt ute, säger Claes-Håkan Wahlberg.

Hans uppdrag framöver består i att försöka sälja maskinerna och fabrikslokalen i Hallstahammar. Ett ensamt arbete för den som i tre års tid varit chef för en livaktig husfabrik.
— Det är otäckt att gå in i en tom fabrik. Jag har en helt annan bild av hur det ska vara när jag öppnar fabriksdörren, hur det ska låta. Nu är det helt tomt.

— Spontant tycker jag att man hade kunnat vara mer uthållig. Men jag har ju inte alla siffror och fakta klart för mig.

150 personer förlorade jobbet när NCC beslutade att lägga ner husfabriken i Hallstahammar.
— Vi var på god väg att uppnå målsättningarna om produktionen när beslutet om nedläggning kom. Vi hade tvåskift igång och låg på 600-takt. Målet var att komma upp i 1 000 hus per år. Jag är säker på att vi hade klarat det.

Dessutom menar Claes-Håkan Wahlberg att husen som byggts i Hallstafabriken har hållit en hög kvalitet.
— Vi har haft kunder som bor i våra färdiga hus och sagt att det är synd att vi lägger ner, eftersom de är jättenöjda. De säger att husen håller bra kvalitet och bland annat stänger ute ljud väldigt bra.

Han har sett att det industriella arbetet gett stora möjligheter att upprätthålla hög nivå på konstruktionen.
— Det är fördelen, vi har kunnat ha en detaljerad kontroll över vad som behöver förändras och förbättras.

Så här i efterhand, hade något kunnat göras annorlunda?
— Annorlunda? Nej… egentligen inte, säger Claes-Håkan Wahlberg och tystnar en stund.
— Vi kanske låg för långt fram i utvecklingen, tog ett för stort grepp… Vi låg hela tiden i framkant, kanske hade vi kunnat dra ner lite på takten.

Förhoppningen nu är att någon ska vara intresserad av maskinerna och fabrikslokalen.
— Vi har haft en del intressenter. Något byggföretag? Nej, tyvärr inte.