Nyheter

Sjöbodar ska förbli sjöbodar

En tvist mellan Tanums kommun och ett antal sjöbodsägare har avgjorts. Regeringsrätten nekar prövning och tidigare domar fastslås: Inredningen och isoleringen ska tas bort.

Därmed är det kommunen som fått stöd av det rättsliga systemet. Kommunens sjöbodspolicy innebär att sjöbodar ska vara oisolerade kallförråd.

— Vi fick in fått anmälningar mot sjöbodar som gjorts om. Kommunen har tillsynsansvar och därför var vi tvungna att titta på dessa. Vi kunde då se att sjöbodar i trakten gjordes om i en rasande takt. Därför införde vi för några år sedan en policy som nu har godkänts av Regeringsrätten, säger Rolf Hermansson (C), ordförande i Tanums miljö- och byggnadsnämnd.

Domarna rör en sjöbodslänga i Grebbestad, tre bodar i Långsjö och en i Källviken, Fjällbacka. I bodarna har ägarna lagt till bland annat isolering, vaggpanel, toalett och köksutrustning. Allt detta ska nu tas bort senast den 1 november i år. Annars riskerar ägarna viten på upp till 200 000 kronor och löpande viten på upp till 10 000 kronor per månad, skriver Bohusläningen.

Varför är det här en bra dom?

— Därför att med den snabba omvandlingen riskerade vi att snart inte ha några sjöbodar kvar. Grundtanken med en sjöbod är att den ska vara oisolerad för att nät och linor ska torka. Dessutom gäller allemansrätten in på väggen vid en sjöbod. Det blir annorlunda om boden förvandlas till något annat, säger Rolf Hermanson till Byggvärlden.

Men vad är egentligen problemet med lite panel och ett kylskåp i en sjöbod? Det skadar väl ingen?

— Det kan man väl på sätt och vis hålla med om. Men vill man ha något annat än en sjöbod så ska man också söka bygglov för något annat.

Rolf Hermanson tillägger att det alldeles säkert finns fler bodar att titta närmare på nu.

— Sedan brukar media fråga om det kommer att bli en häxjakt på sjöbodsägare nu, och så är det inte. Det har vi inte resurser till. Vi vill bara försöka bryta en trend, säger han.