Smakrik hobby blev affärsidé

Smakrik hobby blev affärsidé
Pehr Granfalk (M), Ejnar Söder, Marcus Östlundh och Klaus Hansen Wikström planterar.

Vännerna Ejnar Söder och Klaus Hansen Wikström älskar vin.

Nu har de använt intresset för att skapa en affärsidé.

Vid Järva krog i Solna bygger de Sveriges första vinhotell.

Hotellägaren Ejnar Söder och Fabeges affärsutvecklingschef Klaus Hansen Wikström träffades för första gången i en korridor för fyra år sedan.

De insåg snabbt att de hade mycket gemensamt – bland annat sitt stora intresse för vin.

Sedan dess har det blivit flera vinprovningar tillsammans, men de kände att de ville göra mer.

– Vi har länge tänkt att vi måste göra något om vin tillsammans, berättar Klaus Hansen Wikström.

Nu har de gjort slag i saken.

Bredvid motorvägen vid Järva krog i Solna bygger de Sveriges första vinhotell, i samarbete med HKC Hotels.

The Winery Hotel, med 184 rum, kommer att ha en egen vinfabrik där gästerna kan följa hur toscanska druvor förvandlas till färdigt vin. Fabriken beräknas producera 8 000 egna flaskor om året. Utöver det kommer hotellet också att ha ett vinotek, där besökarna kan testa viner från världens alla hörn.

– Intresset för vin har ökat enormt de senaste åren och innan det här hotellet är byggt kommer det att ha ökat ännu mer, säger Ejnar Söder.

Förutom att erbjuda bra vin är tanken också att ge gästerna kunskap.

– För mig är det viktigt att de som kommer in här kan mer om vin när de går ut genom dörren, säger han.

Förra veckan tog initiativtagarna det första spadtaget för projektet genom att plantera en vinranka från Toscana där hotellet ska stå.

Ejnar Söder berättar att han först var skeptisk till läget.

– Klaus sa att han hade en tomt där jag kunde få bygga ett hotell. Första gången jag kom hit var en blåsig, grå dag. Här stod jag i leran och hörde bilarna susa förbi. Jag tänkte: det här är omöjligt, vad ska man bygga här? Men då – och det här är sant – kom det ner en ängel och sa: ”Ejnar bygg en vingård!”

På Fabege fanns också viss skepsis till placeringen, berättar Klaus Hansen Wikström.

– Jag fick frågan: ”Är det möjligt?” Men sedan tyckte de att det var en bra idé.

Marcus Östlundh, vd för HKC Hotels, tycker däremot att hotellet är perfekt placerat.

– Läget är otroligt bra. Flygbussen stannar utanför dörren och vi ligger vid porten till Arenastaden.

The Winery Hotel är ritat av Archus Arkitekter. De har utformat byggnaden med inspiration från ombyggda industrilokaler i Brooklyn. Miljön ska andas industriell design med tegelklädda väggar och stora fönsterpartier.

Våren 2016 kommer hotellet att stå färdigt.

Klaus Hansen Wikström och Ejnar Söder är glada över att deras vinprojekt blivit verklighet.

– Jag känner mig otroligt nöjd att vi får vara med och bygga Sveriges första vinhotell. Det här är en av de bästa dagarna i mitt liv, säger Ejnar Söder.

The Winery Hotel

Plats: Kvarteret Järvakrogen 3, Frösunda, Solna
Invigning: Våren 2016
Antal rum: 184
Våningar: 6
Yta: 7 500 kvadratmeter
Ägare: HKC Hotels, Star Management
Förvaltare: Fabege
Byggentreprenör: Veidekke
Arkitekt: Archus Arkitekter