Nyheter

Snablar vilka tuffa hjälmar

Inte ens elefanthonan N’yoka kunde spräcka våra skyddshjälmar. De klarade hugg, slag och nyfikna snabeldjur. Den stora skillnaden ligger i komforten.

Efter en halv dags tuffa tester hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) var det dags för Stora Elefanttestet. Elefanthonan N’yoka på 4 ton tog ett steg framåt, lyfte benet och satte ner sin jättelika fot på en röd Peltor G3000. Den höll. Inte ens när N’yoka sparkade, tuggade och kastade hjälmen gick den sönder. Byggvärlden åkte till Borås för att knäcka sex skyddshjälmar, men trots förstärkningen från en afrikansk stäppelefant lyckades vi bara åstadkomma några mindre sprickor och skrapmärken i plasten. Till och med 49-kronorshjälmen från Jula höll måttet. – Även riktigt billiga hjälmar brukar klara stötdämpningen, det är mer i komforten och inställningsmöjligheterna det brister, säger Klas-Gustaf Andersson, testingenjör hos SP. Bäst passform och komfort i vårt test hade Protector Style 600, som också är den dyraste hjälmen. Men även Jula-hjälmen satt hyfsat. Sämst i den här grenen var Peltor G3000, med störande bakre fästen i hjälminredningen. När det gäller tillbehör (skyddsglasögon, hakrem, svettrem, inredning) är utbudet bäst till Balance HD, Protector Style 600 och Peltor G3000. Normalt testas varje hjälm bara en gång, sedan kasseras den och testingenjörerna plockar fram en ny. Så ska det även fungera i verkligheten: ett kraftigt slag – sedan är skyddet förbrukat. Vi körde en tuffare variant: vi lät samma hjälm gå igenom både stötprovet och ett prov med en fallande metallspets. Två hjälmar, PeltorG3000 och Balance HD, fick mindre sprickor i skalet efter att de hade träffats av spetsen. Peltor fick dessutom en missfärgning där den träffades av metallklumpen i stötprovet. Men det behöver inte vara negativt, påpekar Klas-Gustaf Andersson. – Det är bra att man kan se att hjälmen är förbrukad. I USA kräver redan myndigheterna att det ska synas på skyddsutrustning att den har varit med om en olycka.

Billigast, bäst och skönast av sju modeller

  • Gard

Inköpsställe: Bygg-Ole.

Pris: 239 kronor.

Material: Polyetylen.

Vikt: 439 gram.

Stötdämpning: 2,71 kN.

Penetration: Godkänd.

Passform: Storleken justeras med skruv, hyfsad passform, men inte lika bekväm som till exempel Style 600. Skruven trög. Tyngst av de testade hjälmarna.

Övrigt: Hjälmen hade bäst resultat i stötdämpningen, men upphängningen av hjälminredningen gick sönder. Det är en osäkerhetsfaktor – om den första järnklumpen följs av en andra får hjässan ta stöten.

Betyg: 2.

  • Bluewear

Inköpsställe: Jula.

Pris: 49 kronor.

Material: Polyetylen.

Vikt: 375 gram.

Stötdämpning: 4,15 kN.

Penetration: Godkänd.

Passform: Storleken justeras med skruv. Passformen inte helgjuten. Hjälmen känns för ”bred” för våra huvuden, vilket gör att man måste skruva åt inställningsskruven hårdare.

Övrigt: Mycket billig hjälm, godkänd i stötdämpningen, men med sämst resultat av de testade hjälmarna. För professionellt bruk, där man måste gå med hjälmen hela dagarna, blir den för obekväm.

Betyg: 3.

  • Basic

Inköpsställe: Esska.

Pris: 154 kronor.

Material: polyetylen.

Vikt: 351 gram.

Stötdämpning: 3,45 kN.

Penetration: Godkänd.

Passform: Ställs in med plastband i nacken, sexpunkts upphängning av hjälminredningen, sitter hyfsat, men upphängningen trycker något mot hjässan.

Övrigt: Hål på sidan ökar ventilationen, men gör den också kyligare på vintern, samt ökar risken att stänk från heta vätskor tränger in i hjälmen.

Betyg: 3.

  • Balance HD

Inköpsställe: Witre.

Pris: 175 kronor.

Material: Polyetylen.

Vikt: 388 gram.

Stötdämpning: 3,08 kN.

Penetration: Godkänd.

Passform: Ställs in med plastband i nacken. Vaddering för pannan. Stabil passform, bra komfort.

Övrigt: Möjlighet att ta upp hål för ventilation baktill, sexpunkts upphängning av inredningen, vadderad vid pannan. Vid penetrationstestet uppstod en fyra centimeter lång spricka på hjälmen, men metallspetsen trängde inte in till hjässan.

Betyg: 4.

  • Protector Style 600

Inköpsställe: Procurator.

Pris: 244 kronor.

Material: ABS-plast.

Vikt: 374 gram.

Stötdämpning: 3,36 kN.

Penetration: Godkänd.

Passform: Sexpunkts upphängning av hjälminredningen, vadderad vid pannan. Sitter säkert. Mycket bekväm.

Övrigt: Stabil och säker, med bra komfort. Testets bekvämaste hjälm.

Betyg: 5.

  • Peltor G3000

Inköpsställe: Procurator.

Pris: 180 kronor.

Material: ABS-plast.

Vikt: 334 gram.

Stötdämpning: 3,61 kN.

Penetration: Godkänd.

Passform: Storleken justeras med skruv. Fyrpunkts upphängning av hjälminredningen, vadderad vid pannan. Bakre fästena obekväma, trycker mot bakhuvudet. Minst bekväm av de hjälmar vi testade.

Övrigt: Vid stötprovet bildades en rodnad där metallvikten träffade hjälmen. Vid pentrationstestet uppstod en par centimeter lång spricka i hjälmen.

Betyg: 3.

Så gjorde vi testet

Testerna av stötdämpning och penetration är gjorda hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) i Borås. SP har även vägt hjälmarna.

Urvalet av hjälmar står Arbetarskydd för, liksom bedömning av komfort, övriga slutsatser och poängsättning. Bedömningen av komfort bygger på den enskilde reporterns upplevelser.

Stötdämpning: en 5 kilos vikt släpps mot hjälmen från 1 meters höjd. Den kraft (kilonewton, kN) som når huvudet mäts av ett instrument. Ju lägre värde, desto mer kraft har hjälmen absorberat. Gränsvärdet för att bli godkänd i det här testet är 5 kN.

Pentration: en 3 kilos metallspets släpps från 1 meters höjd. Om spetsen tränger igenom hjälmskalet och gör ett märke på en bit folie på provhuvudet blir hjälmen underkänd.

Samtliga hjälmar är godkända enligt den europeiska standarden EN 397 och CE-märkta. Alla hjälmar har slitsar för fäste av hörselskydd och visir/skyddsglasögon.