Nyheter

Sommarkoncept på export

Husen byggs enligt principen för lågenergihus.

Folk har köat i sovsäckar för att köpa en bostadsrätt i Bovieran och många tusen har anmält sitt intresse.

Dessutom kommer det förfrågningar från andra länder.

– Det känns helt enormt och man blir ödmjuk inför det ansvar det innebär, säger Göran Mellberg, byggaren som skapade Bovieran.

Göran Mellberg hade haft idén om ett boende med lägenheter och en stor, gemensam vinterträdgård sedan början av 1990-talet, men då fanns inte tekniken för att bygga ett klimatboende på våra breddgrader.

Men för nio år sedan såg han ett program på Discovery på tv, om en anläggning i USA.

– Då satte jag mig direkt och skissade på det första embryot till Bovieran. Det hamnade i byrålådan under en tid och togs fram då och då. Idén blev starkare för var gång och till slut samlade jag ihop ett team med 12-14 personer med olika specialinriktningar. Det var bland annat en arkitekt, en konstruktör, folk som kunde ventilation, VA, brandklassning och inte minst specialister på takformningen samt de som kan styr- och regleranläggningar, berättar Göran Mellberg.

Och så han själv förstås – en byggmästare med 50 års erfarenhet i branschen, och sonen Fredrik Mellberg, som då jobbade åt ett stort byggföretag men gick över till Bovieran, blev delägare och i dag är vd för företaget.

– Jag är arbetsnarkoman, men försöker att trappa ner nu. Det känns då väldigt tryggt att ha Fredrik med som vd, samtidigt som börsbolaget Balder år 2011 blev stor delägare i Bovierankoncernen, Detta garanterar Bovierans långsiktiga satsning, säger Göran Mellberg.

2009 stod den första Bovieran klar i Partille.

– Det var spännande att se vilket bemötande vi skulle få på marknaden. Självklart stämde vi av under tiden och responsen var bra hela vägen.

Bra i det här fallet är 1 700 personer i kö till de 48 lägenheterna som skulle byggas i Partille.

– Jag tror att vi tajmade det väl. Tekniken hade precis kommit och det fanns en målgrupp som ville ha ett annorlunda boende och upplevelse.

Företaget sökte också patent och har i dag patent i 22 EU-länder och i Norge, något som Göran tycker känns väldigt tryggt.

– Det tog några år och många miljoner att få fram en väl fungerande Boviera att ta patent på, och att vi skulle söka patent på det var något som vi hade i planeringen från början eftersom det var en helt ny boendeform som överhuvudtaget inte fanns någon annanstans i världen.

Nya Bovieran-projekt säljer ofta slut på några veckor. I Haninge tog det två och en halv, på Hönö cirka tre.

– För några veckor sedan började vi sälja i Linköping. Mäklaren skulle öppna klockan åtta på morgonen, men redan vid tvåtiden på natten började folk köa i sina sovsäckar. När mäklaren kom dit väntade cirka 40 personer på att få komma in. Hade det varit en konsert med Bruce Springsteen hade jag kunnat förstå det, säger Göran Mellberg och skrattar.

Han fortsätter:

– Det känns helt enormt och värmer själen något hiskeligt.

På utsidan såg den första Bovieran ut som dagens Bovieror, bortsett från att de i dag använder fasadtegel, men invändigt hade den fler tvårumslägenheter än dagens. Det ändrades sen eftersom företaget upptäckte att målgruppen, femtiofemplussarna, hellre ville ha treor.

De stora ytorna av isolerglas över vinterträdgården i kombination med glasfasaden fungerar som en stor solfångare och används i kombination med energiåtervinningssystem. Stödenergi tillförs i form av fjärrvärme.

– Många blir förvånade över den låga energiförbrukningen. Det här är så nära ett passivhus man kan komma.

Skanska har kontrakt att bygga för Bovieran i två år framåt och Göran Mellberg menar att det är viktigt att samma företag bygger för att kunna hålla en bra prisbild. Upprepningen ger också en kvalitetssäkring.

– Volymen ger oss möjligheter. Alla Bovieror byggs på samma sätt och det har stora fördelar. Man behöver inte uppfinna hjulet varje gång när det väl fungerar och vi använder samma ritningar.

Just nu pågår försäljning i flera områden och dessutom är man på gång att bygga på ytterligare 14 orter.

– Fram till 2015 har vi planer och fullt upp.

Hur många Bovieror finns det utrymme för i Sverige?

– Ett 40-tal. Vi beräknar att det bör finnas cirka 40 000 invånare inom två mils radie från Bovieran. Det finns ett oerhört sug nu, vi har nästan 12 000 personer som gått in på vår hemsida och anmält intresse och kommuner ringer oss med förfrågningar.

Vad tänker du om det?

– Jag blir väldigt ödmjuk inför det. Vi har ett ansvar att bygga av hög kvalitet eftersom vi är ensamma om den här boendeformen.

De har också fått förfrågningar från Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

– Det blir nästa fas, när vi är klara med de byggen vi åtagit oss i Sverige, säger Göran Mellberg.

Anna Sjöström

BOVIERAN

Bovieran består av 48 bostadsrätter, tvåor och treor, fördelade i tre huskroppar.
Husen ligger runt en 1 650 kvadratmeter stor inglasad vinterträdgård.
Lägenheterna kostar som nya mellan 1-2 miljoner kronor. Månadskostnaderna ligger på cirka 3 500-4 800 kronor.
Trädgården håller en lägsta temperatur på cirka 13-15 grader och en högsta på cirka 26 grader.
Bovieran har patent i 22 EU-länder samt i Norge.
2009 byggdes den första Bovieran i Partille.
I dag finns det också Bovieror i Varberg, Nyköping, Västerås och Örebro.
Byggnation pågår i Norrtälje, Kalmar och Öckerö/Hönö. (Och det är slutsålt överallt.)
Försäljning av lägenheter pågår just nu i Falkenberg, Sala, Linköping, Järfälla.