Nyheter

Spaden i backen för tusentals bostäder

En ny stadsdel med tusentals bostäder och arbetsplatser. Under tisdagen togs det första spadtaget för det första huset i Hagastaden.

Hela Hagastaden ska stå klar först 2025 men redan i dag är området, mellan Stockholm och Solna, en enorm byggarbetsplats. Här pågår bland annat bygget av sjukhuset Nya Karolinska Solna.

Under tisdagen togs det första spadtaget för det första huset i området som vetter mot innerstadens gräns. Torsplan heter byggnaden som uppförs av NCC i egen regi och som ska stå klar hösten 2013.

— Det blir ett snyggt hus. Jag gillar det skarpt. Det kommer att passa in bra och det är kul med de runda formerna, säger NCC:s vd och koncernchef Peter Wågström när Byggvärlden besöker bygget.

Byggnaden ska certifieras enligt miljöklassningssystemet Breeam och ingår också i byggföretagets nya koncept ”Future office by NCC” som syftar på att skapa attraktiva och hållbara arbetsplatser.

Vad kännetecknar en attraktiv och hållbar arbetsplats?

— Det handlar om flexibilitet, alltså att kunna anpassa lokalerna utifrån behoven. Det kan handla om öppna eller slutna rum, temperaturen och ljudläggningen.

Det står i ett pressmeddelande att det ska bli en spännande stadsdel, och att det här är startskottet på det. På vilket sätt ska det bli en spännande stadsdel?

— Det här ska bli en stad och inte en förort. Det ska inte heller bli en sovstad. Det ska byggas en blandning av bostäder och butiker, säger Peter Wågström.

Närvarande är också Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

— Vi ska bygga en tät stad med ett modernt uttryck. Det blir en häftig stadsdel och en fortsättning på stenstaden men den blir inte traditionell. Ibland byggs det retroområden, till exempel St: Erik här i Stockholm. Jag har inget emot det men här ska det bli något annat, säger Sten Nordin.

När stadsdelen står klar om knappt 15 år har cirka 3 000 bostäder och 13 000 arbetsplatser byggts.

Det är många som tyckt, tycker och kommer att tycka till om hur det ska se ut här. Är det frustrerande med alla tyckare?

— Nej. Det är en naturlig del av processen. Sedan har diskussioner sin tid. Någon gång måste det bli dags för ett beslut också, säger Sten Nordin.

Men kan det verkligen stämma? Jag skulle vara väldigt frustrerad av tyckare som drar ut på beslutsprocessen och eventuellt fördyrar processen.

— Visst, det är frustrerande när det drar ut på tiden. Men att diskutera är bra.

På bilder jag sett ser Torsplan ut som ett ordinärt förortskontorshus. Håller du med eller har jag helt fel?

— Jag har inte studerat ritningarna i detalj och kan inte recensera det enskilda huset men området kommer att få ett intressant uttryck. Och det här huset representerar väl dagens byggstil.

Torsplan i all ära. De överlägset mest omdiskuterade projekten i området har varit Tors torn, två planerade skyskrapor. De planerna ligger nu i malpåse.

— Jag vet inte exakt hur läget är med de tornen. Ekonomin gick inte ihop med de ursprungliga planerna. Nu håller tjänstemännen på att diskuterar alternativa lösningar med olika intressenter. I vilket fall ska det bli märkesbyggnader på platsen, säger Sten Nordin.