På måndagen inleddes Skanska Safety Week, som genomförs för nionde gången. I år är temat: ”Agera och led inom säkerhet”. Det handlar om att ta nästa steg i att utveckla säkerhetskulturen på arbetsplatserna, alla har ett ansvar för sig själv och andra.
– Alla olyckor går att förebygga, men det är viktigt att jobba offensivt och inte bara följa de regler som redan finns. Det är också viktigt att inkludera alla parter, även underentreprenörer. På en arbetsplats spelar alla i samma lag, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.
Under Safety Week kommer det att genomföras tusentals aktiviteter på Skanskas arbetsplatser och kontor runt om i världen. De omfattar inte bara Skanskas 57 000 anställda utan även underleverantörer, samarbetspartners och kunder. På projektet Kaj Fredriksdal i Hammarby Sjöstad i Stockholm samlades man till en workshop om säkerhet på måndagen.
– Jag uppskattar att jag blev inbjuden av entreprenören. Vi värnar om samma saker, och ett samarbete stärker båda parter, säger Stephan Wrang på Stockholm stads exploateringskontor.
Skanska arbetar mycket metodiskt med att minska antalet olyckor på arbetsplatserna. Delmålet är att eliminera 3 av 4 arbetsplatsolyckor till 2015. De senaste sex åren har man minskat antalet olyckor med mer än 50 procent.
Att jobba med gruppen och dess attityder är en viktig del i säkerhetsarbetet.
– Det handlar mer om att skapa ett starkt engagemang och en bra attityd än att komma med pekpinnar. Det är viktigt med ett omhändertagande klimat, att man visar att man är rädd om sina kollegor och att man vågar säga till den som gör fel, säger Per Åkerman.
En god planering, bättre samordning mellan olika parter och arbetsmoment, robusta avspärrningar, separerad gångtrafik, tydlig skyltning och feedback till arbetskamrater var andra förslag på säkerhetsåtgärder som diskuterades på workshopen.
Susanne Bengtsson