Nyheter

Storsatsning på micro-living

Alla ytor är designade av inredningsarkitekten Tom Dixon. Foto: Annika Rådlund

I Hammarbysjöstad har en fabrikslokal från 40-talet omvandlats till studiolägenheter där de boende har tillgång till gemensamma arbetsytor, café, lounge och gym.
–Ursprungligen hade Asea sin transformatorverkstad här. I turbinhallen är det nu coworking och mötesytor, berättar Charlotte Mangborg som är General manager på Unity.

De stora industrifönstren, traverser och vinschar i taket vittnar om att det en gång i tiden har varit en annan verksamhet i lokalerna än vad det är nu. Unity beskrivs som Nordens första micro-living i kombination med gemensamma arbetsytor. Det har nu har färdigställts 140 lägenheter och över hundra kontorsplatser i den gamla fabriksbyggnaden.

—Målgruppen är både privatpersoner och de som vill hyra lägenheter åt sina anställda, men vi hyr även ut per natt som på ett hotell, berättar Charlotte Mangborg.

Konceptet med ett flexibelt boende, service och moderna arbetsplatser under samma tak menar man både ska underlätta för arbetsliv och vardag. Planen är att öppna fler liknande koncept.

—Just nu bygger vi fem av dem samtidigt; i Kista, Malmö, Helsingfors, Tammerfors och Århus. I Kista Campus är lägenheterna bara för studenter, berättar Warwick Kendrick, som är senior director på Aurora Construction Consultancy och som arbetar med projekteringen.

I vissa fall byggs det helt nytt och i andra fall köps det, som här, en befintlig byggnad.

Warwick Kendrick berättar att de har lagt mycket vikt vid att ha kvar fabrikskänslan i byggnaden.

– Flera detaljer finns kvar, som till exempel trapporna med väggarna målade med grått nedtill – precis som det såg ut innan. En del skyltar finns också kvar och även ståldörrarna. Det står också en del saker i källaren som ska rengöras och tas fram.

Flera delar har varit utmanande i projektet.

– Det är ett kulturmärkt hus och det för med sig en del svårigheter och eftersom det här har varit en verkstad så var det väldig mycket asfalt i golvet som vi behövde ta bort. Det är också en internationell designfirma inblandad och det har varit mycket arbete med belysningen och alla detaljer, för att få till det i en befintlig byggnad.

Han är dock väldigt nöjd med resultatet.

–Det är ett unikt projekt och en unik plats, det fanns mycket historia i byggnaden och det finns ändå kvar mycket av det. Att vi lyckats skapa lägenheter där allt finns på liten yta är också bra.

Bakom Unity står Aberdeen Standard Investment som nu satsar miljardbelopp i de nya boendeprojekten.

–Vi fokuserar inte bara på boendeytan utan lägger även stor vikt vid att skapa en social gemenskap. Helt enkelt allt som tillhör det moderna sättet att leva, förklarar Michael Schumann, Fund Manager på Aberdeen Standard Investment.