Nyheter

Test: Enkelt stoppa elslöseriet

Elen du förbrukar är osynlig. Först när räkningen kommer vet du hur mycket du gjort av med.Men det finns en lösning. Ny Teknik testar Eliq, som vill hjälpa dig att leva strömsnålt.

Femåriga Ebba springer från rum till rum. Tänder lampor, sätter på vattenkokare, startar torktumlaren och så tillbaka till vardagsrummet.

– Pappa, ropar hon, nu står det nio, noll, tre, sju! Visst är det mycket?

Mycket eller lite är relativt. Men efter några veckor med Eliq går det i alla fall att konstatera att 9 000 W är en bra bit över familjens normala förbrukning. Dygnssnittet ligger strax över 10 kWh.

Tanken med Eliq, som utvecklas av det lilla uppstartsföretaget Exibea, är just det: Att göra familjens elförbrukning synlig. Och att man med den informationen i klartext framför ögonen ska sporras att minska sin förbrukning, genom att bli duktigare på att släcka lampor i tomma rum eller hitta apparater som är riktiga strömslukare.

En studie från 2007 genomförd bland konsumenter i Växjö visar att sporren är rejäl. De som ser sin förbrukning gör av med 24 procent mindre ström. Exibea håller under hösten på med en ny studie, i samarbete med Göteborgs universitet. Några siffror är inte klara, men enligt företaget tyder allt på ett liknande resultat.

Den tekniska lösningen som Eliq utnyttjar är smart. I de flesta hus sitter en elmätare med en pulserande ljusdiod. Den blinkar i takt med förbrukningen, snabbare ju fler apparater som är igång i hemmet.

Över dioden placeras ena delen av Eliq, en trådlös sändare. Den registrerar hur tätt blinkningarna kommer och skickar den informationen till en trådlös skärm inne i hemmet. Därmed kan Eliq beräkna hur mycket ström som används.

För att öka lusten att göra något åt hemmets strömförbrukning går dessutom elpris och koldioxid-utsläpp att mata in. På pekskärmen ser man då månadens elkostnad och hur stora koldioxidutsläpp man har orsakat.

Installationen är enkel, och skärmen ger informationen man behöver. För mer avancerade användare kommer senare i höst en ny version som kan kopplas till datorn. Då blir det möjligt att föra över datan i Excelformat och göra mer grundliga analyser.

Inköpspriset är 2 500 kronor. Men för den som verkligen använder Eliq som det är tänkt finns goda möjligheter att tjäna in de pengarna.