Nyheter

Trähus blir forskningscentrum

Trähustillverkaren Derome har levererat en energismart villa till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) i Borås. Villan kommer att användas som ett nytt forskningscentrum för framtidens boende.

Tillsammans med trähustillverkaren Derome har SP utvecklat ett unikt enfamiljshus som är energieffektivt och därför också snällt för husägarens plånbok. Huset byggs med den senaste tekniken inom effektiva energi- och byggnadstekniska lösningar. Lika ny som tekniken är, lika traditionell är villan i sin design och utformning.

– Vi har inte krånglat till det utan satsat på det som är mest efterfrågat på marknaden just nu, men med funktionella lösningar som en ”klimatsluss” i form av en farstu och en vinterträdgård. Teknik och material får stå för nytänk, säger husdesignern Helena Andersson, i ett pressmeddelande.

Tanken är att helhetsekonomin för huset inte ska vara dyrare än en vanlig nyproducerad villa. Sammantaget kommer energianvändningen i huset att minskas med minst 60 procent jämfört med dagens standard.

I går levererades huset till SP. Huset kommer att monteras i Borås på forskningsinstitutets område och användas som ett nytt centrum för forskning om framtidens boende – i fullskala. I huset kommer ny, innovativ teknik och metoder att kunna testas och utvärderas i en kontrollerad, men verklighetstrogen miljö.

– Det är roligt att villan nu kommer på plats. Husets placering gör att många kommer att lägga märke till det, även allmänheten. Forskningsvillan blir ett tydligt visuellt exempel på vad SP gör och ger oerhörda möjligheter att kunna genomföra forsknings och utvecklingsprojekt framöver i huset, säger Lisa Ossman, projektledare på SP.

Bygget av forskningsvillan sker inom ramen för det EU-finansierade samarbetsprojektet NEED4B. Projektet går ut på att stimulera byggnationen av energiekonomiska byggnader – bostäder, kontor och offentliga byggnader. Byggnaderna följs sedan upp under två års tid för att säkerställa att målen nås. Totalt ska 27 000 kvadratmeter byggas mellan 2012 och 2018 i fem europeiska länder.