Nyheter

Tufft för amerikanska byggföretag

Många människor har svårt att klara vardagsekonomin – och de har än mindre möjlighet att köpa nybyggda bostäder. <br></br> — Det startar i stort sett inga nya byggprojekt alls nu i Colorado, säger Andy Downham på det lokala byggbolaget Milend

Renoveringsprojekten blir allt viktigare — där finns fortfarande en efterfrågan. Byggvärlden har besökt ett av Milender Whites pågående renoveringsprojekt mitt i Denver City — anrika Sage Building. Huset, som ligger vid gågatan 16th Street Mall, rymde från början ett av Denvers första varuhus – Steel’s Department Store.

Den exklusiva fasaden av lokalt tillverkad terrakotta, som noga följer originalutförandet, döljer det renoveringskaos som pågår innanför väggarna.
— Huset hade stått tomt en längre tid när vi fick renoveringsuppdraget. Ingen visste riktigt vad som fanns bakom väggarna, så ombyggnaden har verkligen varit en utmaning, säger Andy Downham som är projektledare på bygget.

13 miljoner dollar kostar det att omvandla den berömda byggnaden från ödehus till ett av Denver citys vackraste och modernaste fastigheter. Det är en balans att bevara den gamla tidstypiska karaktären och samtidigt modernisera det.

— Vi har fått brandskyddsmyndigheterna att gå med på att den vackra gamla trätrappan som löper genom huset ska få vara kvar. Den är kanske inte direkt praktisk, men bidrar till att behålla husets 20-talskaraktär, säger Andy Downham.

De gamla fönstren byts dock ut mot nya, energieffektivare varianter som enligt byggnadsvårdsreglerna måste ha samma utseende som de ursprungliga — något som kostar minst en miljon dollar.

I markplan kommer det att finnas butiker, medan de övre våningsplanen ska rymma exklusiva kontor mitt i city. I februari öppnas dörrarna för de nya hyresgästerna.

Milender White bygger kontor och kommersiella lokaler, men inte bostäder. Därmed drabbas företaget inte lika hårt som många andra byggföretag av bostadskrisen i USA. Milender White sysselsätter omkring 150 personer, varav 50 fast anställda.

Företagets överlevnadsstrategi är att satsa på projekt som ger ”säkra pengar”, vilket till största delen handlar om federalt finansierade projekt som skolor, fängelser och andra offentliga byggsatsningar.
— Vi gör allt vi kan för att hålla huvudet över vattenytan. Alla försöker att hitta lösningar för att klara den nuvarande situationen, säger Andy Downham på Milender White.

I jakten på att pressa ner priserna ökar intresset — hos såväl byggföretagen som beställarna – för energibesparingar.
— Vi ser över alla kostnader och där ingår energiaspekten. Även våra kunder är medvetna om att de går att spara mycket pengar genom att pressa ner energikostnaderna.

Hos Milender White går alla projektledare en så kallad Leed-utbildning för att öka kunskapen kring miljö- och energifrågor i byggprocessen. Leed (Leadership in Energy and Environmental Design) är den vanligaste miljöcertifieringen för byggnader i USA.

— Men vi bygger vi inga Leed-certifierade byggnader, märkningen är alldeles för dyr för oss. Vi väljer istället att ta med de miljömoment som är relevanta för oss, säger Andy Downham.

Under lågkonjunkturen sjunker materialpriserna. Då blir det mer lönsamt att bygga igen, vilket Andy Downham hoppas ska ge byggbranschen en viss återhämtning.

Barack Obama har rivstartat sina presidentförberedelser med att försöka hitta lösningar på den akuta finansiella krisen. Inom det arbetet kommer han även att försöka hitta sätt att få fart på bostadsmarknaden.

Ett av förslagen är ett tioprocentigt ränteavdrag på boendelånen för ekonomiskt utsatta grupper. Det ska ge minst tio miljoner amerikaner råd att köpa det hus de önskar eller möjlighet att behålla sin nuvarande bostad. Han vill även återinföra samt öka byggbidragen till hyresrätter samt skapa en fond för ”överkomliga bostäder” som ska ge lägre byggkostnader.

Andy Downham tror inte att det finns någon ”quick fix” för att lösa de mer genomgående problemen med USA:s ekonomi eller för att få fart på byggmarknaden.

— Det kommer att ta tid och kräva omfattande insatser från alla håll — det här är inget som vi kan förvänta oss att Barack Obama ska ordna på egen hand, säger Andy Downham.