Tvist försenar hamnbygge

Tvist försenar hamnbygge
Bygget av den nya hamnanläggningen vid Värtapiren har försenats. Det kan få konsekvenser för andra projekt.
En upphandlingstvist har försenat bygget av den nya hamnanläggningen vid Värtapiren i Stockholm. Kammarrätten har meddelat Strabag prövningstillstånd.

I maj 2012 beslutade Kommunfullmäktige i Stockholm att utbyggnaden av Värtapiren vid Värtahamnen ska genomföras. Efter utvärdering tilldelades danska Aarsleff entreprenaden.

–  De uppfyllde kraven och var klart billigast, säger Per Ling-Vannerus, projektchef på Stockholms Hamnar AB.

 I månadsskiftet augusti-september skulle det ha varit byggstart för det största hamnbygget som gjorts i Stockholm sedan 1920-talet, men rättstvisten har försenat projektet.

Strabag, som kom tvåa i upphandlingen, begärde överprövning i förvaltningsrätten men fick inte gehör där, enligt domen som meddelades i september. Strabag överklagade då till kammarrätten. Nu har kammarrätten meddelat prövningstillstånd.
– Överklagandet handlar om formaliafrågor, men det oroar oss lite att kammarrätten har gett prövningstillstånd.

Efter domen i förvaltningsrätten hade Stockholms Hamnar hoppats på byggstart till årsskiftet, men nu vet man inte hur det blir.
– Kammarrättens besked försenar vårt hamnprojekt, och kan få konsekvenser för andra projekt. Vi ska exempelvis överlämna gammal hamnmark till staden.

Värtapiren tillhör Värtahamnen, och ombyggnaden av hamnen ingår i stadsutvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Värtapiren är en av grundförutsättningarna för Norra Djurgårdsstaden. Piren ska flyttas längre ut i vattnet för att göra plats åt fastigheter, bostäder och handelslokaler. Den nya piren bildar också en ny entré till Stockholm sjövägen.  

Projektet utförs av Stockholms Hamnar i samarbete med Stockholms stad. Enligt ursprunglig tidplan är färdigställandet planerat till 2016.

 

Susanne Bengtsson
[email protected]

Relaterade artiklar

Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet
Bygger Vänersborgs nya tingsrätt