Nyheter

Unga tvingas byta bransch

Andreas Holm, 25-årig träarbetare, var nästan klar med lärlingsperioden när han blev arbetslös. Nu letar han jobb på mackar och hamburgerrestauranger. <br></br> — Det är jättetråkigt att det blir såhär när man har läst så länge och är nästan k

Byggbranschen riskerar att gå miste om duktiga unga byggnadsarbetare som lämnar yrket när de inte kan göra färdigt utbildningen och få sitt yrkesbevis. Det innebär att det kan bli brist på byggare med yrkesbevis om några år.

— Finns det ingen byggverksamhet så finns det heller inga lärlingar. En del beställare är medvetna om det här problemet och ställer krav på att det ska finnas lärlingar med i jobben, säger Lars Tullstedt på Sveriges Byggindustrier.

Andreas Holm har gått sysslolös sedan december. Då hade han fått ihop 5 400 av de 6 800 timmar som behövs för att få yrkesbevis.

Han söker jobb via annonser och kontakter — de få byggjobb som finns för en lärling utan yrkesbevis, men även andra jobb.
— Jag kan sopa gatan, bara det kommer in pengar på kontot, säger han.

Han är inskriven i Stockholmsprojektet lärlingslaget och hoppas att det snart ska ge ett jobb. Det är ett samarbete mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads för att behålla lärlingarna i branschen.
— Det borde vara regeringens skyldighet att se till att det finns jobb så att vi kan få ut våra yrkesbevis, säger Andreas Holm.

Han berättar att hans kusin, som också är byggare, sökte ett jobb på en firma som ville ha just en lärling. Till den tjänsten var det över 400 sökande. Och när arbetsgivaren ringde upp frågade de hur många timmar han hade arbetat.

— De tar dem som inte har så många timmar, de kostar mindre. Det är ju nästan ingen idé för mig att söka sådana jobb, säger Andreas Holm.

Statistik från Skolverket visar att antalet elever på byggprogrammet ökat under en tioårsperiod – varje år.
— I sommar kommer det att gå ut ungefär 500 nya. Den dagen tycker vi inte är så kul att se fram emot när läget är så här. Just nu finns det 30 000 arbetslösa byggare ute i landet, säger Hans Wiberg på Stockholms Byggmästareförening.

Inte nog med att lärlingarna inte får sina yrkesbevis.
— Många av de här killarna har inte jobbat tillräckligt länge för att få a-kassa, så de hamnar i en väldigt besvärlig ekonomisk situation. Då tar de hellre ett annat jobb, på en mack eller vad som helst, och så kanske de blir kvar där. Vi riskerar att tappa en hel generation som vi gjorde på 90-talet, säger Hans Wiberg.

I höstas drog Skolverket dessutom igång en annan utbildning, en gymnasial lärlingsutbildning, på försök. Den är mer arbetsplatsinriktad än det vanliga byggprogrammet. Och det betyder ännu fler lärlingar som ska ut.

— Dessutom har hantverksrådet lärlingsutbildningar för vuxna. Då blir det ännu fler. Det är ett dilemma. Vi vädjar till kommunerna att de inte ska öka antalet platser mer, säger Lars Tullstedt.