Mer än hundra bilar sattes i brand, fastigheter vandaliserades och ungdomar kastade sten mot polis och brandkår. Oroligheterna som började i Husby förra veckan spreds snabbt till andra Stockholmsförorter.
– Det är vad vi brukar kalla den Sociala smittan. Det blir som en epidemi när något sådant här händer. Man använder twitter och sms och det blir en tävling mellan olika områden vem som snabbast kan tända eld på en bil, säger Ingvar Nilsson.
Han är nationalekonom och har studerat utanförskap i flera miljonprogramsområden. Han konstaterar att det som skett i Stockholmsförorterna inte är ett polisiärt problem utan en konsekvens av underliggande orsaker.
– Det här är områden där 50 procent eller fler av de vuxna står utanför arbetslivet. Många unga misslyckas i skolan och det leder till en kollektiv uppgivenhet. Det kan skapa vrede och den här typen av handlingar, vilket i sin tur kan leda till en kollektiv stigmatisering av ett område.
I samband med upploppen förra veckan krävdes från många håll politiska insatser för att minska utanförskapet. Men även fastighetsbolag kan göra skillnad, menar forskaren.
Han har tillsammans med beteendevetaren Eva Lundmark skrivit en rapport om Hovsjö-satsningen i Södertälje. Miljonprogramsområdet hade länge hög kriminalitet och dåligt rykte men det kommunala fastighetsbolaget Telge Hovsjö lyckades vända den negativa trenden genom genomgripande satsningar.
– Det som händer i Husby nu hade kunnat hända i Södertälje för fyra år sedan. Jag säger inte att det inte kan hända i dag men det är inte sannolikt, säger Ingvar Nilsson.
I Hovsjö har fastighetsbolaget tagit medbestämmande till en ny nivå. Fyra av sju medlemmar i bolagets styrelse är boende från trakten och ungdomar får vara med och bestämma vad som ska prioriteras i området.
Kanske ännu viktigare är att de också får göra jobbet.
I satsningen Hovsjösommar har fastighetägaren engagerat sommarjobbare för att rusta upp den yttre miljön.
– Man hade kunnat lägga ut det på exempelvis Peab men det här sättet att arbeta har gett flera effekter. Eftersom satsningen nu pågått i sju år har merparten unga jobbat med området. Sannolikheten att man förstör minskar då – har man sått gräsmattan kör man inte moppe på gräset. Dessutom har Telge Hovsjö valt att utbilda unga arbetsledare vilket skapat karriärmöjligheter för dem.
Hovsjö har också fått en närpolisstation.
– Det finns ungdomar som har problem med läxorna som går ner och får hjälp av närpolisen Thomas. Ungdomarna har kännedom om poliserna på förnamnsnivå. Det är väldigt svårt att kasta sten på en polis som hjälper en med läxorna.
Enligt Ingvar Nilsson är nyckeln till framgång i Hovjsö helhetsgrepp och engagemang.
– Fastighetsbolaget har tagit ett stort socialt ansvar genom ett långsiktigt och mångfacetterat projekt. Hur konstigt det än kan låta beror framgången också på att man har rekryterat en vd som inte har fastighetsbakgrund. Patrik Derk är fenomenal på att skapa nätverk och har ett genuint engagemang. Det krävs eldsjälar som han för att lyckas.
Är det tillräckligt fokus på sociala aspekter vid upprustningen av miljonprogrammen?
– Nej. Man borde göra en samlad investeringskalkyl för social upprustning och renovering av fastigheter. För att ta ett exempel; i Lindängen i Malmö, som liknar Hovsjö, finns 1 700 lägenheter. Där pratar man om att rusta upp fastigheterna vilket skulle kosta runt 1,2 miljarder. Kostnaden för det sociala utanförskapet skulle bli 7-8 miljarder under avskrivningsåren. Det är alltså 5 gånger så mycket som det kostar att rusta upp hela området.
Vad vinner fastighetsbolag på att engagera sig i sociala frågor?
– Man kan göra det av socioekonomiska skäl, att man vill göra gott. Men man kan också göra det ur ett strikt ekonomiskt perspektiv. I Hovsjö finns
1 700 lägenheter. Vi räknar med att värdet på beståndet kan ha ökat med 200-300 miljoner kronor tack vare satsningarna. Omgivningen kring Hovsjö är vacker men så länge det var som Husby ville exploatörer inte investera där. Hovsjö visar att sociala insatser har en ekonomisk lönsamhet.
Marie Bergström
[email protected]
Detta har hänt:
- Den 12 maj sköts en 68-årig man ihjäl av polis i sin bostad i Husby, efter att ha fäktat hotfullt med en machete. Händelsen tros ha bidragit till kravallerna.
- På natten till måndagen förra veckan började oroligheter i Husby. Ett 30-tal ungdomar satte bilar i brand, kastade sten mot polis och krossade rutor till fastigheter.
- Under de följande dygnen eskalerade situationen. Hundratals personer anslöt till de våldsamma grupperna och upploppen spreds bland annat till Jakobsberg, Kista, Fittja, Skarpnäck, Norsborg och Edsberg. Flera personer greps.
- Länspolismästare Mats Löfving gick ut och jobbade på Husbys gator på tisdagskvällen: ”Jag har träffat poliser som jobbat de senaste nätterna som berättat att det här har varit de tuffaste nätterna de jobbat i hela sin poliskarriär. Då kände jag att jag inte kunde sitta vid skrivbordet.”
- På torsdagen häktades en 18-årig man på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.