Intervju

”Utvecklas man inte, så avvecklas man”

Mick Salonen Högberg, vd för Zengun
Mick Salonen Högberg har varit vd för Zengun Group AB sedan 1 januari 2021. Foto: Zengun

Han beskriver sig själv som snickare som jobbar som vd och som aldrig vill känna att han står stilla.
Mick Salonen Högberg leder Zengun, ett bolag som växer och vill fortsätta att göra det.
– Jag tror på ständig utveckling, säger han.

– Det allra bästa med utsikten från kontoret är att man kan se kranarna till våra olika projekt härifrån, säger Mick Salonen Högberg.

Från trettonde våningen pekar han norrut, mot projektet Forskaren i Hagastaden. Det ska bli ett life science-center, en 24 000 kvadratmeter stor, rund byggnad som Zengun bygger på uppdrag av Vectura Fastigheter.

– Jag har alltid älskat hus och jag har alltid älskat att bygga. Jag visste redan som treåring att jag skulle fortsätta bygga i hela mitt liv, säger han.

En uppsägning som ledde till något bra

Så först blev han snickare. Han började på Skanska, men blev uppsagd 2009 under finanskrisen. De tidigare Skanskamedarbetarna Ulf Jonsson och Tobias Örnevik grundade Zengun samma år och anställde Mick Salonen Högberg – han fick anställningsnummer ett.

– Trots att det var tufft att bli av med jobbet, var det något av det bästa som kunde hända, visade det sig. Det var en fantastisk chans att börja om där. Jag fick allt mer ansvar och började driva projekt. Jag kände att jag drogs mer mot projektledning i stället för att spika.

Han fick gehör och efter det har han haft ”nästan alla roller som finns i bolaget”. 2021 blev han vd för Zengun Group AB, ett steg upp från vd-uppdraget i dotterbolaget Zengun Re:do som han hade före det.

– En del av mig är fortfarande snickare. Jag jobbar som vd och är trygg i att jag är en byggare på riktigt. Jag tror också att det är min styrka – jag förstår hur man bygger hus och jag älskar det hantverket. Men jag förstår också hur man skapar långsiktigt värde.

Hantverket får han numera utlopp för hemma, men på jobbet vill han hellre fokusera på att driva bolag, utveckla medarbetarna och ständigt förbättra projekten.

”Även en bra lösning kan alltid utvecklas”

– Med små medel går det att göra stora förändringar. Det handlar om att ta de bra sakerna från varje projekt och använda det framåt. Det gäller att våga prova nytt, och inte alltid ta den enkla, beprövade vägen. I till exempel Forskaren hittade vi en prefabricerad lösning som gjorde att vi sparade både tid och pengar. Även en bra lösning kan alltid kan utvecklas, brukar jag säga. Utvecklas man inte så avvecklas man, säger han.

Det kräver ett ledarskap som får med sig medarbetarna på ständigt förbättrings- och förändringsarbete. Men hur hanterar man det om alla inte har samma inställning?
Han tänker till en kort stund.

– Det handlar om dialog, jag lägger mycket tid på att alltid förklara ’varför’. Vi är också noggranna att se till att vi rekryterar rätt personer från början.

En vd:s viktigaste uppgift

Zengun, som i dag har cirka 163 anställda, har anställt 42 nya medarbetare från årsskiftet fram till och med sista augusti i år. Men det räcker inte, de behöver anställa fler. Det är allt från snickare till en ny CFO.

– Vi rustar bolaget för framtiden. Till exempel har vi som mål att ha fyra miljarder i omsättning 2025, att jämföra med dagens 2,5 miljarder. Vi har haft en enorm tillväxt hittills och det ser ut att fortsätta. Vi har just nu väldigt många projekt och vi har aldrig tidigare haft en så stor orderstock, över fyra miljarder. Det kan vara tufft att växa om det inte görs på rätt sätt, så det gäller att vara proaktiv i organisationsutvecklingen, säger Mick Salonen Högberg.

Han funderar vidare och säger att utmaningen är att växa och samtidigt behålla företagets kultur.

– Det skulle jag säga är min viktigaste uppgift som vd.

Då får ingen rekrytering ske på slentrian och Zengun eftersträvar en personalstyrka som består av unga och hungriga och äldre med erfarenhet. De har bland annat samarbete med KTH och Nackademin för att hitta rätt medarbetare.

Nya projekt utanför Stockholm

– Det är att få förunnat att få driva häftiga byggprojekt med vad jag tycker är branschens bästa team. Det är också fantastiskt roligt att jobba tillsammans med våra kunder. Vi har inte så många kunder, men de vi har är vi rädda om och många är återkommande. Vi har aldrig varit i någon juridisk tvist med någon beställare, utan skapar tillit genom transparens och långsiktiga relationer. Om beställarna inte har samma inställning att vi gör det här tillsammans – ja, då jobbar vi inte med dem.

De flesta projekten hittills har varit i Stockholm, men nu har Zengun även gått in i Uppsala och Västerås – ett resultat av att de följt med befintliga kunder dit. I Uppsala ska de bygga Campus Kronåsen på uppdrag av Hemsö Fastigheter. I Västerås har de tecknat ett avtal med Randviken Fastigheter för bygget av Alstoms nya kontor. Det blev också nyligen klarat att Zengun får förtroendet att bygga Kv. Hästen 21 i ett samverkansprojekt med Pembroke. Fastigheten ska certifieras enligt Leed Platinum v4 som är den högsta nivån inom Leed.

– Vi har medarbetare som kan certifiera enligt alla de vanliga certifieringarna. Hållbarhetsfokus ökar vår affärsnytta, och hållbarhet är viktigt för oss i alla led.

Arbetar med FN:s globala hållbarhetsmål

De senaste åren har Zengun arbetat med att kartlägga sina utsläpp och har satt upp hållbarhetsmål. Bland annat ska de minska koldioxidavtrycket med 20 procent till år 2025 och med 50 procent till 2030. Det ska bland annat ske genom att korta leveransvägarna och se över materialval.

Internt jobbar de också med hållbarhet. Under 2022 har de valt ut 13 av FN:s globala hållbarhetsmål och fokuserar på ett eller ett par varje månad. Under september handlar det till exempel om arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
– För oss handlar det om schyssta villkor i alla led.

Under oktober är jämställdhet i fokus.
– Vi vill att alla ska känna att de är en viktig del i projektet, oavsett vem man är eller vad man jobbar med. Byggbranschen har en stämpel av att vara bakåtsträvande och ojämställd, och vi jobbar aktivt för att ändra på det. Ett sätt är att tänka bredare vid rekrytering. De som jobbar inom bygg ska känna att det är en häftig bransch att vara i och vilja stanna kvar. Jag tror också att vi blir ett bättre företag genom att skapa bra förutsättningar för alla, säger Mick Salonen Högberg.

Bakgrunden en fördel

Han säger att hans egen bakgrund som snickare kan vara en fördel i det arbetet, eftersom han vet hur slitsamt jobbet kan vara.

– Det handlar om respekt för varandra och att kunna sätta sig in i andras situationer.

Han berättar att han ofta är ute på byggen, minst en dag i veckan avsätts till det. Utöver det besöker han projektkontoren nästan dagligen.

– Vi har en platt organisation och det är ett bra sätt att nå ut till alla. Det ska inte bli en stor grej när vd:n kommer, det ska vara något helt naturligt.

Mick Salonen Högberg

Gör: Vd och koncernchef för Zengun Group AB
Tidigare arbetslivserfarenhet: Snickare på Skanska 2006-2009
Ålder: 35 år
Bor: Villa i Spånga
Gör helst en ledig dag: När jag inte umgås med mina barn, dyker jag gärna i mörka och kalla vatten, gärna på vrak. Det är både spänning och avkoppling.
Senast lästa/lyssnade bok: Jag lyssnar mycket på böcker och det blir i snitt en i veckan. Senaste var Fasanjägarna av Jussi Adler-Olsen.
Senast spelade låten på Spotify: ”Badlands” med Bruce Springsteen.
Senaste resan:  I somras till Gotland på semester.
Drivkrafter: Att byggbranschen ska vara lite bättre när jag lämnar den än när jag först kom in. Redan har otroligt mycket hänt.